SHARE

От “Дойче Веле” 

Площ от 3,2 милиона хектара (7,9 милиона акра) беше обхваната от горски пожари в отдалечени райони на Русия в понеделник. За сравнение, общата площ на държавата Белгия е 3,07 милиона хектара.

С дни бушуващите пожари и огромните облаци дим достигнаха до големи населени центрове, включително третия по големина град в Русия, Новосибирск. Властите обявиха извънредно положение в няколко региона.

“Димът е ужасен”, заяви пенсионерката Раиса Бровкина пред държавната телевизия, след като беше хоспитализирана в Новосибирск. „Задушавам се и се замайвам“, добави тя.

Няма пари за гасене на пожари

Сибир редовно се сблъсква с огромни пожари, но пораженията тази година се увеличават поради силния вятър и необичайно сухото време. На пламъците бе позволено да се разпространяват безконтролно, тъй като местните власти, притеснени от малкото средства, с които разполагат, обикновено игнорират пожари в отдалечените региони.

В разговор със “Сибир таймс” пилот от подразделенията за справяне с извънредните положения в Красноярския край заяви, че е прекарал дни в очакване да лети на противопожарния си самолет, но не е получил заповед за това.

“Всеки ден целият екип и аз дежурим. Има четири самолета”, каза той в статия, публикувана в понеделник. “От началото на пожарите нито един специализиран [самолет] не е издигнат във въздуха.”

“Казват, че е скъпо да се гаси и ако част от гората изгори – не е страшно”, каза неназованият пилот.

” Грийнпийс” се намесва

Отделно представители на региона заявиха, че цената на противопожарните усилия понякога “надхвърля десет пъти възможната вреда”, причинена от пожара.

Но пилотът нарече изчислението като “абсурдно”.

“Разбира се, сега вероятно ще е скъпо да се гаси всичко, което гори”, каза той, “Но защо нямаше заповед да се лети по-рано, когато пожарът току-що бе започнал да се разпространява?”

Руският клон на “Грийнпийс” пусна петиция, за да принуди правителството да започне да гаси пожарите в Сибир, която бе подписана от около 245 000 души до вторник вечерта.

Изгаряне на слънцето

Разразилите се пожари „отдавна са спрели да бъдат местен проблем“ и „са се превърнали в екологична катастрофа с последствия за цялата страна“, заяви “Грийнпийс” .

Експертът от организацията Григорий Куксин заяви, че саждите и пепелта ускоряват топенето на арктическия лед и вечните замръзвания, което от своя страна отделя още повече парникови газове в атмосферата.

“Това е сравнимо с емисиите на едни от най-големите градове”, заяви той пред агенция AFP (агенция Франс прес). “Колкото повече пожари влияят на климата, толкова повече условия се създават за нови опасни пожари.”

Групата заяви, че почти 12 милиона хектара са изгорени през тази година, унищожавайки гори, които поемат въглероден диоксид. Сибир беше с почти 10 градуса по Целзий (18 по Фаренхайт) по-топъл от дългосрочната средна стойност през юни според Световната метеорологична организация.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.