ЕК призова страните членки на ЕС да удължат забраната за пътуване

ЕК призова страните членки на ЕС да удължат забраната за пътуване

SHARE

Европейската комисия призова държавите членки на ЕС да запазят забраната за несъществено пътуване в безвизовата зона на единния блок най-малко до 15 май. Забраната за влизане в т. нар. “Зона на ЕС +”, която включва и нечленуващите в съюза Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, е една от от най-драстичните мерки на блока срещу вирусната епидемия.

“Въпреки че можем да видим окуражаващи първи резултати, удължаването на ограничението за пътуване е необходимо, за да продължат да намалява рисковете от допълнително разпространяване на болестта. Все още не трябва да позволяваме на вратата да се отвори, докато подсигуряваме нашата къща”, заяви Маргаритис Схинас, еврокомисарят за защита на европейския начин на живот.

Европейската комисия също така призовава държавите в ЕС да направят така, че европейците да имат достъп до основните лекарства в условията на епидемията от Covid-19.

Комисията предлага да се увеличи производството чрез следене на запасите и производствените възможности, а с обществени поръчки да се насърчава предлагането. Ако държавите трябва да подкрепят промишлеността да увеличи производствените мощности, например с данъчна подкрепа и държавна помощ, ЕК е готова да предостави насоки и правна сигурност

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.