ЕК подписа договор за 300 млн. дози от ваксината на BioNtech –...

ЕК подписа договор за 300 млн. дози от ваксината на BioNtech – Pfizer

SHARE

Европейската комисия подписа договор, с който заявява 200 млн. дози от бъдещата ваксина, разработена от Pfizer и германската BioNtech, съобщават от Брюксел. Договорът предвижда допълнителна доставка от още 100 млн. дози.

Това е четвъртият подобен договор, след като ЕК вече заяви желанието си да купи ваксини от AstraZeneca, Sanofi – GSK и Janssen Pharmaceutica. Водят се разговори и с CureVac и Moderna. Разработките на компаниите са в различна фаза на изпитания.

Договорките предвиждат разпределение на ваксините между членовете на общността. За целта държавите трябва да изготвят планове за ваксиниране, за да са подготвени за действие, когато ваксината срещу коронавируса бъде готова.

Държавите ще имат право да продадат тези ваксини на трети страни или да ги дарят на развиващи се икономики, посочват още от Брюксел.

Сигурна и ефикасна ваксина е единственият изход от пандемията и е в центъра на нашата Европейска стратегия за ваксиниране”, коментира след подписването на договора комисарят по въпросите на здравето в ЕС Стела Кириакидес.

Целта на ЕК е след разработването на сигурна и ефикасна ваксина срещу COVID тя бързо да получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата и да бъде разпространена сред държавите в общността.

Европейските лидери се разбраха по време на заседанието си в края на октомври за стратегия в борбата с разпространение на коронавируса. Тя предвижда масово тестване, проследяване на случаите и ваксиниране.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.