ЕК: Две ваксини срещу Covid-19 може да бъдат на пазара в края...

ЕК: Две ваксини срещу Covid-19 може да бъдат на пазара в края на декември

SHARE

Европейският съюз може да разполага с две ваксини срещу коронавируса през втората половина на декември, обяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя уточни, че това ще стане, ако те получат одобрението на Европейската агенция по лекарствата. Тя каза това след видеоконференцията на европейските лидери.

Много от тях са изразили опасения от логистични проблеми при бъдещата доставка на ваксини в страните-членки и са подчертали, че трябва да сме възможно най-добре подготвени веднага след като те получат разрешение за достъп до пазара.

Фон дер Лайен припомни, че Комисията вече има 4 договора и продължава преговорите с компаниите “Модерна” и “Нова вакс”. Ако приключат успешно, ЕС ще има 6 ваксини срещу коронавируса.

Лидерите са обсъдили и въпроса за взаимното признаване на резултатите от бързите антигенни тестове, които се разглеждат като допълнение към широко използваните PCR тестове.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази оптимизъм, че през декември ще се постигне компромис по бюджета на ЕС и възстановителния план.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.