SHARE

България, Малта и Кипър са уличени в схеми за закупуване на гражданство, които позволяват чуждестранни престъпни групи да проникнат в ЕС, както и се използват за пране на пари, корупция и укриване на данъци.

Това гласи проект на доклад на Европейската комисия, от който Reuters е получил екземпляр и който ще бъде официално публикуван в сряда.

ЕК отбелязва, че макар гражданите, които купуват гражданство и право на пребиваване в страните – членки на ЕС, да може да го правят по основателни причини, възможността за покупка на гражданство носи рискове за съюза.

Според доклада България, Малта и Кипър, освен че са единствените страни, продаващи гражданство в ЕС, са и сред 20-те държави, които продават разрешения за пребиваване. В трите страни чужденци могат да си купят паспорти, които им позволяват неограничен достъп до повечето страни от блока. Единственото, което трябва да бъде направено за въпросните паспорти, е да се инвестират между 1 и 2 млн. евро в България, Малта или Кипър.

Според ЕК и трите държави имат слаби правила за проверка откъде идват средствата на гражданите, които инвестират на територията им и по този начин на практика си купуват европейско гражданство. Освен това страните трудно предоставят информация за лицата, които са получили паспорти по този начин.

Не на последно място ЕК посочва, че България, Малта и Кипър заобикалят правилата на ЕС, които изискват дадено лице „ефективно“ да пребивава в една от страните – членки на съюза, преди да му се даде гражданство.

Европейската комисия вижда рискове и в програмите на 20 държави членки, сред които са и България, Малта и Кипър, за продажба на разрешения за пребиваване. Такива разрешения се продават срещу инвестиции за по-малко от 15 хил. евро в Хърватия до над 5 млн. евро в Люксембург и Словакия. Докладът на ЕК критикува схемите на няколко държави. Специално внимание е отделено на Португалия, която търпи критики, че дава разрешения за пребиваване на чужденци, живели в страната само за 7 дни. Това е в разрез с европейските правила, които изискват продължителен престой на гражданите от страни извън ЕС в блока.

Европейската комисия  ще предупреди, че  някои страни от Европейския съюз, които позволяват на богати чужденци да си купуват гражданство или жителство, могат да помогнат на организирани престъпни групи от страни извън ЕС да проникнат в блока и увеличават риска от пране на пари, корупция и избягване на плащане на данъци.

Еврокомисията казва, че ще сформира експертна група, която ще даде до края на годината препоръки как да се предотвратят опасностите, произтичащи от тези схеми.

Миналогодишният скандал в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и задържането на шефа й  Петър Харалампиев заедно с негови подчинени заради алъш-вериш с  придобиване на български паспорти, още няма финал. Прокуратурата обяви, че сумите за нерегламентираното „удостояване“ са стигали до 5000 евро. Френски журналист пък установи, че 114 души, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство.

Очаква се проектодокладът да бъде публикуван от ЕК в сряда.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.