Ефектът от “Чернобил” тук би трябвало да е без АЕЦ “Белене”

SHARE

От Илиян Василев във Фейсбук

Да направя едно предположение – има спусната задача на неоконите (не консерватори – бел. ред.) в ГЕРБ (The Harizanov Gang) да неутрализират ефекта на филма “Чернобил”, за да може да се вземе някакво решение за АЕЦ “Белене” – тъй като при тази популярност и изключително послание на сериала е самоубийствено да тръгнеш да го правиш.

Надяват се, разбира се, ефектът да отшуми – все пак има година дотогава. Но още отсега има работа.

Първите податки са от Русия – те ще правят алтернативен филм, но там работата е след дъжд качулка. Виж трейлъра.

Второ, започнаха със съмненията, че филмът не отразява документалната истина и е базиран на книгата на Алексеевич. Това е забележително откритие – все пак това не е академична работа, с която можеш да спориш за детайлите, а художествена работа, която позволява на авторите на филма да се фокусират върху основното послание – за неразказания героизъм и за краха на Системата, но не последно място за невъзможността да се прогнозира и управлява ядрения риск.

Публикацията във “Форбс” също е базирана на този принцип – на добрия адвокат в съда. Тя също разглежда отделни неточности (художствени обобщения), след което ги изважда извън пропорция и цели да дескредитира основната теза.

Това последното има пряко отношение към АЕЦ “Белене” – каквото и да ви разправят, във филма се случват все невъзможни неща. Както че реакторите не можели да избухнат, че нямало графит по покрива и т.н.
Действително следва героизъм – но не вярвам, че ще убедят много с перспективата да станат герои, и така да могат да спечелят много привърженици на нов ядрен проект.

Гледам с интерес превъплъщенията на неоконите – забавни са, защото са като завода в Тула – каквото и да правят, най-накрая все излиза “Калашников” , защитават Кремъл, понякога през Тръмп.

Нека бъде ясно – разказите на Легасов, на Дятлов и на всички други отразяват тяхната истина, която не може да бъде нито абсолютна, нито безспорна, защото просто са част и от проблема. Образно казано, вътре са в него. Затова и работата на авторите на филма е толкова важна – не да спорят с Легасов, Щербина, Дятлов или всички участници, които естествено ще могат да разкажат тяхната част от Истината, техния поглед, а да се издигнат на нивото на общото, значимото и трайното.

Ето и в трейлъра е ясно за какво ще иде реч във филма – за руски опит за контраигра срещу информационното цунами от филма “Чернобил” – катастрофата е природно бедствие и разказът е за последствията и реакцията – как Съветският съюз е спасявал човечеството, като пропускат отговорността си за катастрофата, за режима, за Системата. Като във Втората световна война – пропускат приноса си за нея, пакта Рибентроп-Молотов и анексирането на Полша, но затова спасили човечеството от фашизма.

* Заглавието е на “Терминал 3”

Цитатът на снимката е на Бойко Борисов

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.