SHARE

Сега ще ви кажа защо е мръсен въздухът в София. Той е мръсен и заради колите, и заради горените твърди горива и боклуци. Но не са те в основата, те са следствието на пренаселването. През 90-те, в началото на които се пръкнах, също имаше мъгли. Не траеха по цял ден и дрехите след разходка не миришеха на посещение в действащ концлагер. Въздухът и тогава не бе блестящ, но сега е фрапантно.

Защото…

София е пренаселена. А е пренаселена, защото извън София възможностите за намиране на работа и правене на бизнес са все по-малко.

Не се правят бизнеси, защото хората са по-бедни и имаш по-малко потенциални клиенти, но и защото ти липсва сигурност – дали някой местен деребей, покровителстван от някоя партия, няма да дойде да ти иска лепта, да те изнудва или да реши, че ще ти съсипе бизнеса, защото нещо си. Суджуци. Следователно няма бизнеси, в които да се работи. И хората емигрират – към София, към чужбина.

В София хората имат по-голяма икономическа свобода и сигурност и живеят добре. Или значително по-добре, отколкото ако бяха другаде. Все по-тегаво става дори в другите големи градове.

На много други места имаме крайна бедност или феодална зависимост и страх от загуба на онова, което за да няма илюзии за достойство и личност, наричаме поминък. Не кариера, не професия, не работа, а поминък. Кой нормален човек си мечтае просто да помине, по дяволите?

Т.е. едните хора са си подредили кочинката и не им пука особено, а другите ги е страх да не стане съвсем най-зле.

Е, затова ви е мръсен въздухът и колкото зелени билетчета, мерчици и мерченца да се вземат, ще става все по-зле. Защото София е пренаселена.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на “Терминал 3”.

Колаж: Иван Червенков

SHARE
Самуил Петканов има широкоспектърна експертиза по истински важните въпроси. Винаги казва нещата с истинските им имена, не говори празни приказки и през живота си не е използвал нито едно клише. Иска да живее в телевизора и да се изказва по всички теми.