SHARE

Замесеният в разследването за връзки на кампанията на Тръмп с Кремъл, създател на WikiLeaks Джулиан Асандж, се е опитал през 2010 г. да избяга в Русия.

Associated Press се сдоби с теч от материали на укриващия се в еквадорското посолство в Лондон създател на Wikileaks, който през 2016 г. публикува в ключови моменти на американската предизборна кампания имейлите на Хилъри Клинтън.

През 2010 г., преди Асандж да започне да с укрива в еквадорското посолство, той се е надявал да може да му бъде издадена виза за Русия. За целта е написал писмо, упълномощаващо негов приятел – Израел Шамир – да го представлява пред руското консулство в Лондон.

Същия ден, на който е издадено писмото, от Интерпол издават червен бюлетин за задържането на Асандж, с което реално операцията се проваля.

През 2012 г. Асандж получава убежище в посолството на Еквадор във Великобритания, в което се укрива от шведските власти, които искат неговото задържане по обвинения за сексуално насилие.

Но както тогава, така и сега – Асандж е преследван за многото течове, които извършва срещу западни правителства. Множество представители на разузнавателната общност в САЩ са заявявали през годините, че Асандж всъщност е руски агент, който използва и разпространява откраднати от Кремъл данни.

Подозренията се засилиха след подкрепата му за Доналд Тръмп на президентските избори през 2016 г. Тази година специалният прокурор Робърт Мълър обвини агенти на руското военно разузнаване ГРУ, които стоят зад хакерските атаки  в САЩ, и в обвинението е споменато, че част от откраднатата информация впоследствие е спусната на Асандж, но все още разследването не е публикувало информация дали Асандж е знаел, че участва в активно мероприятие на руските служби.

Въпреки това в последните месеци новата еквадорска власт дава ясни сигнали, че престоят на Асандж в посолството е към своя край и скоро ще бъде намерено разрешение.

Част от разкрите документи, с които се сдобива Associated Press, можете да откриете тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.