Джордж Клуни атакува Орбан и нарече Унгария държава на „гняв и омраза“

Джордж Клуни атакува Орбан и нарече Унгария държава на „гняв и омраза“

SHARE

Рекламирайки новия си филм, холивудският актьор Джордж Клуни разкритикува управлението на унгарския министър-председател Виктор Орбан, като заяви, че неговата държава е пример за „гняв и омраза“. Това не се хареса на Будапеща, пише в материал Der Spiegel, цитиран от Агенция Фокус.

От редакцията на германското издание коментират, че унгарският премиер Виктор Орбан управлява страната си все по-авторитарно, игнорирайки онези, които търсят убежище, и ограничавайки свободата на печата. Орбан въвлече Европейския съюз в спор за бюджета и поради нарушаването на принципите на върховенството на закона срещу Унгария вече се водят няколко безпрецедентни процеса.

На този фон холивудската звезда се намеси в унгарската политика. Клуни, известен с участието си в различни хуманитарни инициативи, даде интервю за списание GQ, в което нарече десния консерватор Орбан и самата Унгария пример за „гняв и омраза” в света.

Унгарското правителство реагира с възмущение и упрекна актьора за „ограничените” му познания по история и политика. „Харесваме Джордж Клуни като актьор“, написа унгарският външен министър Петер Сиярто в социалната мрежа „Фейсбук“. Клуни обаче очевидно разбира малко от история и политика, подчерта първият дипломат на Будапеща.

По-рано говорител на правителството в Будапеща заяви, че Клуни се ръководи от американския инвеститор Джордж Сорос. Правителството на Орбан използва Сорос, унгарец по рождение, като изкупителна жертва и разпространява антисемитски стереотипи за инвеститора, обяснява изданието.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.