SHARE

С днешното решение на Върховния съд на Обединеното кралство парламентът може да се върне да заседава, но също така стана ясно, че Борис Джонсън е подвел кралицата, когато я е посъветвал да разпусне парламента.

Решението ще има изключително сериозни последици за Джонсън. Планът му да заобиколи парламента и да е свободен да напусне ЕС без сделка доведе до безпрецедентно поражение за британското правителство – което първо загуби мнозинството си, после контрола върху парламента, а сега е обвинено и в нарушаване на закона. Опозицията, както и първите министри на Шотландия и Уелс вече поискаха оставката на премиера и неговия стратег Доминик Къмингс.

Но развоят има още по-критични последици за монархията. Британската неписана конституция и традиции оставят у кралицата множество прерогативи като назначението на премиер, разпускането на парламента и т.н.

От десетилетия монархът упражнява тези си правомощия единствено по съвет на министър-председателя и винаги с негласното съгласие на всички страни с правомощията да не се злоупотребява.

Борис Джосън стори именно това – той използва слабостите на неписаната британска конституция в опит да заобиколи законодателната власт.

Това доведе до нови призиви за писана конституция, а в подобен развой е неизбежно ролята на един наследствен монарх да не бъде сведена до абсолютния церемониален минимум. Както и да не бъде радикално преосмилена камарата на лордовете, която до ден днешен продъжава да поддържа наследствени благодородници в редиците си заедно с пенсионирани политици и англикански свещеници.

Така действията на Джонсън не само застрашиха неговата позиция и бъдещето на кралството, но и самата кралица.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.