SHARE

В своето ежегодно издание “Светът през” (The World In) от Economist са поканили републиканския сенатор Джон Маккейн да напише материал за посрещналия предизвикателства в последно време либерален световен ред. Сенатор Маккейн, бивш кандидат за президент на републиканците и остър противник на Тръмп, споделя своите мисли. 

Седемдесет години назад, когато бе обявен планът “Маршал” – доставил американска помощ за възстановяване от Втората световна война, Джордж Маршал казва просто:

“Ситуацията в света е много сериозна.”

Тази максима е още по-вярна днес, когато се отправяме към 2018 г., отколкото е била когато и да било от 1947 г. насам. Светът е изправен пред най-сложните и трудни предизвикателства за последните седем десетилетия. И докато световните лидери чертаят политическото ни бъдеще, няма да е лошо ние да се вгледаме в общото ни минало.

Лидерите от следвоенния период бяха виждали разпада на световния ред. Те са виждали как свободните пазари тръгват към протекционизъм и бедност. Те са виждали как етническите и националистическите страсти водят до насилие и мизерия. Те са виждали как бруталните амбиции на враждебни велики сили водят до война и геноцид.

И видели тази трагична ера, тези лидери изковаха либералния световен ред, който доведе до безпрецедентна ера на стабилност, сигурност и просперитет.

Новият световен ред се отрече от принципите, довели до провала на отминалия. Той не бе основан на етно-национализъм, сфери на влияние и имперското надмощие. Той бе основан на универсалните ценности, човешките права, върховенството на правото, отворените пазари и националния суверенитет.

Либералният ред не бе инцидент. Той бе следствие на огромни, неуморни усилия да бъдат развити, защитени и съхранени ценностите, които поставят неговата основа.

И сега същата задача се пада на онези, които вярват, че демократичният либерален свят все още е най-добрият шанс за запазване на стабилност, сигурност и разрастване на благоденствието.

В своята реч, в която набелязва предизвикателствата пред следвоенния свят, ген. Маршал продължава: “Мисля, че една от трудностите е, че проблемът е толкова сложен, че потокът от факти, представени на обществото от пресата и радиото, пречат на обикновения човек в цялост да разбере случващото се”. Ние сме изправени пред същата трудност днес.

В последните години виждаме постепенната ерозия на либералния ред и на институциите, които го защитават. Гражданите на много страни обърнаха гръб на универсалните ценности и се върнаха към старите етнически и расови връзки и деления. Те стават все по-остро настроени към имигранти, бежанци и малцинства. Те приоритизират протекционизма над интеграцията. Започнаха да харесват авторитаризма и мачовщината. И най-притеснителното е, че те, изглежда, се отказаха от самата идея за либерализъм, предавайки най-важното за която и идеология за световен ред.

И видяхме това на изборите по света – от Brexit в Британия до надигането на популистките движения и партии в Германия, Франция, Полша и Унгария; и, разбира се, в САЩ, където избиратели предпочетоха външната политика “Америка първа”, чиито корени са в национализма и протекционизма.

Много хора могат да се винят. Като защитници на либералния ред ние станахме самодоволни и започнахме да правим грешки. На моменти искахме да направим твърде много, а в други не направихме достатъчно. Изгубихме връзката с много хора и твърде бавно отговаряхме на техните труднсти. Сега трябва да осъзнаем тази реалност, но това не значи да губим надежда или да се отказваме.

Не се предавайте, а се борете

Това е изборът пред нас, които вярваме в либералния световен ред през 2018 г. Да приемем падението или да вдъхнем нов живот на движението. Ще позволим ли допълнителна ерозия на фундамента на нашата сигурност и просперитет, или ще се отдадем на нейното развитие? В името на бъдещите поколения не трябва да се предаваме. Трябва да поемем факела от онези, изработили  най-сигурния ред в историята и подсигурили неговото оцеляване 70 години и отвъд.

Знам, че има дълбоко притеснение сред съюзниците ни, че Америка се е отказала от световното лидерство. Но не залагайте срещу САЩ. Америка остава най-великата демокрация в света, с най-могъщата армия на планетата и все още в нея са вградени универсалните ценности, които винаги са я правили бряг на надеждата за онези, които търсят свободата.

За онези, защитаващи либералния световен ред: трябва да сме настоятелни и бдящи. Трябва да съживим моралната си мисия. Трябва да вярваме, че за ценностите ни си заслужава да се бием.

Маршал завършва речта си така:

“С поглед към бъдещето и желание да се посрещнат отговорностите, които историята е възложила на нашата страна – трудностите могат и ще бъдат преодолени.”

Историята не е отнела тази отговорност от Америка, но тя призова всички, които споделят либералните демократични ценности, да се присъединят към каузата. Заедно можем да посрещнем предизвикателствата на днешния свят и да преодолеем множеството заплахи, пред които сме изправени, и да подсигурим свободното бъдеще на бъдещите поколения.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.