Джо Байдън: САЩ сложиха край на 20-годишната война в Афганистан

Джо Байдън: САЩ сложиха край на 20-годишната война в Афганистан

SHARE

Президентът на САЩ Джо Байдън официално потвърди, че неговата страна прекрати 20-годишната война в Афганистан, като завърши евакуацията на своите граждани и на тези афганистанци, които са работили с правителството.

Той определи мисията по изтеглянето на американските войници от Афганистан като “правилното” и “най-доброто решение за Америка”.

Байдън отново защити решението да изтегли войските от Афганистан, като заяви, че това е в национален интерес на САЩ.

 

“Поемам отговорност за решението. Някои казват, че трябвало да започна евакуацията по-рано и по-добър начин. Не съм съгласен. Истината е, че няма изтегляне след края на война, при което да няма усложнения, предизвикателство и заплахи. Няма такова”, посочи президентът на САЩ.

Последните американски войски напуснаха Кабул и Афганистан късно снощи като така беше спазен крайният срок – 31 август. По време на 17-дневната операция са евакуирани по въздуха повече от 120 хиляди души.

Коментирайки настоящата ситуация в Афганистан, Байдън каза, че има между 100 и  200 американски граждани, които може да искат да напуснат страната, като повечето от тях имат двойно гражданство. Той подчерта, че САЩ са решени да ги евакуират.

Американският президент също така посочи, че със завършване на евакуацията от Афганистан, САЩ са сложили край на ерата на използване на големи военни операции в други държави.

Според Байдън терористичните заплахи продължават да съществуват и неговото правителството ще използва тежки и точни удари, за да се справи с тези, които разпространяват терор. “Ислямска държава, ние не сме приключили с вас!”, заключи президентът на САЩ.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.