Джо Байдън полага клетва при извънредни мерки за сигурност

Джо Байдън полага клетва при извънредни мерки за сигурност

SHARE

Нов ден за Америка. След минути във Вашингтон Джо Байдън ще положи клетва, като 46-ия президент на Съединените щати, заедно с първата жена вицепрезидент – Камала Харис.

Церемонията  се провежда при извънредни мерки за сигурност и военно присъствие заради щурма в Капитолия преди дни от привърженици на Доналд Тръмп.

Другият риск също е минимизиран – този от заразата с Covid-19. Жителите на Вашингтон са призовани да си останат у дома и да гледат онлайн церемония.

На около 4 преки от Капитолия виждам, че се стичат хора към платформата, където ще се проведе церемонията, съобщи към 18 ч. кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков от Вашингтон.

Иначе улиците, които за подобно събитие са пълни с хора, са необичайно пусти в този слънчев, но студен и ветровит ден. Случайни минувачи с тениски и значки и маски на Байдън и вицепрезидента Камала Харис могат да се видят, но броят им е сравнително малък.

Мерките за сигурност са невиждани. За да се добере човек до Капитолия, трябва да премине през лабиринт от няколко кръга метални и бетонни заграждения. Само притежателите на специални пропуски ще могат да са в близост по време на полагането на клетвата.

Това кара хората, дошли за събитието в американската столица, да останат по стаите си и да го гледат по телевизията.

Метростанциите в сърцето на Вашингтон са затворени, а по платформите на отворените в близост до центъра и извън тях има въоръжени гвардейци, кучета и екипи на министерството на вътрешната сигурност.

Байдън ще положи клетва в 19 ч. българско време и след това ще произнесе реч, в която ще се опита да убеди нацията и да покаже на света, че демокрацията в Америка работи.

Близо 74 милиона гласуваха за Тръмп, Байдън протяга ръка към тях и тепърва предстои да разберем как те ще отвърнат. Още повече като се има предвид, че Тръмп отказа да приеме изхода от вота и това се сочи за подбудител на щурма на американския Конгрес на 6 януари, при който загинаха 5-има души.

От своя страна при отпътуването си от Белия дом за последен път в качеството си на президент Тръмп заяви от военната база „Андлюс“, че желае успех на новата администрация, като изтъкна, че те имат изградена основа да постигнат нещо блестящо.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.