Джо Байдън и Владимир Путин се срещат в Женева

Джо Байдън и Владимир Путин се срещат в Женева

SHARE

Президентът на Русия Владимир Путин пристига в Женева за среща с американския си колега Джо Байдън.

В интервю за телевизия “Русия 24” президентът Путин заяви, че очаква възобновяване на руско-американския диалог по въпросите от взаимен интерес като стратегическата стабилност, регионалните конфликти, екологията и икономиката:

“Има за какво да говорим, имаме общи теми. Ако след срещата създадем механизми за работа по всички тези направления, струва ми се, че това вече би било добре и бихме могли да кажем, че срещата не е била напразна.”

Програмният директор на международния дискусионен клуб “Валдай” Иван Тимофеев прогнозира за БНР, че срещата в Женева има всички шансове да стане по-успешна от преговорите на Владимир Путин с Доналд Тръмп в Хелзинки през 2018г.

“Сега Байдън има по-широко поле за маневриране. Путин и Тръмп можеха да имат риторични успехи по време на срещата си, но реализирането на тази риторика на практика беше невъзможно. Разговорът между Путин и Байдън може да е труден, но ако Байдън поеме някакви ангажименти, има възможност да ги изпълни на практика. Нашият президент също разполага с такива възможности.”

Според официални лица от Белия дом сред разискваните теми по време на срещата между Путин и Байдън ще бъдат кибератаките и спазването на човешките права.

Администрацията подходи много внимателно относно разговорите, като даде да се разбере, че не трябва да се очакват конкретни решения. За Вашингтон срещата е възможност американският президент да изрази притесненията си, да  бъдат очертани сферите, по които може да работи съвместно с колегата си от Русия и в крайна сметка да се постави началото на диалог между двете страни.

Съпартийци на Джо Байдън искат да видят смяна на курса, поет от предшественика му Доналд Тръмп. Лидерът на Сената – демократът Чък Шумър –  заяви, че очаква Байдън да подходи по-твърдо спрямо руския лидер. Шумър също за пореден път обвини Тръмп, че си е затворил очите пред действията на Путин и поиска сегашния президент да потърси отговорност, като изрази надежда, че това ще стане.

Критиците на Байдън, сред които някои републианци, определят политиката му спрямо Русия като “слаба” и дават за пример отмяната на санкции, свързани с изграждането на газопровода “Северен поток – 2”.

Около 4-5 часа са предвидени за разговорите между президентите на Русия и Съединените щати Владимир Путин и Джо Байдън в Женева, но реалната им продължителност ще зависи от настройката на лидерите и хода на дискусиите, пише ТАСС, като се позовава на помощника на руския държавен глава Юрий Ушаков.

Ушаков заяви, че Путин ще се срещне за кратко първо с колегата си от Швейцария Ги Пармелен, а след това и с Джо Байдън. Разговорите ще започнат в тесен кръг, в присъствието единствено на външните министри на двете страни Сергей Лавров и Антъни Блинкън, а по-късно дискусията ще продължи и в разширен състав. Представител на американската администрация поясни, че не се предвижда работен обяд.

След края на срещата двамата президенти ще дадат отделни пресконференции.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.