SHARE

Прокуратурата запорира 14 млн. евро на фирми около „Джи Пи Груп”, това съобщи вчера главният прокурор Сотир Цацаров в разгара на убийството на журналиста Виктория Маринова.

Това обаче не затваря страницата на историята около “Джи Пи Груп”, за която бе проведено разследване от сайта “Биволь”, и има сведения, които я обвързват с българския управленски модел, Валентин Златев и руски олигарси.

Какво знаем за “Джи Пи Груп”?

В началото на 2016 г. Бойко Борисов спира обществена поръчка на стойност от 1 млрд. лв. за магистрала “Хемус” по подозрение, че зад спечелилите фирми “Джи Пи Груп”, “Водстрой 98” и “ПСТ Груп” стоят депутатът от ДПС Делян Пеевски и шефът на “Лукойл България” Валентин Златев.

Публично Борисов е витиеват. От една страна, заявява, че по документи всичко около търга е “абсолютно законосъобразно” и че имената на Пеевски и Златев не фигурират във фирмите. Но запитан защо тогава прекратява поръчката, той отговоря: “Нека да допуснем, че малко съм попроверил кой кой е. Мисля, че ако тръгна да обяснявам повече, може да си навлечем някой съд.”

Възходът на “Джи Пи Груп” върви с “Лукойл България” и управлението на Борисов.

“Джи Пи Груп”, създадена през 2006 г., строи бензиностанциите и газстанциите на “Лукойл” у нас. Компанията участва и в изграждането на каталитична инсталация за хидрокрекинг, офис сгради, хотели и голф комплекса “Правец ризорт” – всичките свързани с шефа на “Лукойл” Валентин Златев (последната – свързана с неговия баща Васил Златев, който управлява голф игрището на мястото на бившата резиденция на Тодор Живков).

През 2012 г. фирмата започва да печели множество обществени поръчки по строителни обекти. Точно тогава към нея се присъединява и нов акционер – Стефан Тотев, който купува 3% от акциите на компанията, с което той се нарежда сред тримата основатели на фирмата Владимир Лозанов, Владимир Житински и Георги Василев.

Влизането на Тотев в “Джи Пи Груп” съвпада и с началото с период, в който компанията започва да печели поръчки за стотици милиони, като повечето от тях са по европейски програми – участъци от метрото, пътища, водни проекти, спортни зали, сред които и получилият лоша слава ремонт на “Граф Игнатиев” в столицата от последните дни.

“Владимир Житински, е много близък до шефа на “Лукойл България” Валентин Златев. Самият той е сред най-близките приятели на Бойко Борисов. Поне пет запознати източници от строителния сектор посочват връзка между “Джи Пи груп” и Златев като фактор, който влияе при политиката на компанията и спечелването на поръчки.” пишат от в. Капитал през 2016 г. 

За топлата връзка на компанията с Валентин Златев сочи и фактът, че тя е избрана да построи резиденцията на руското посолство в столичния квартал Княжево.

Връзката с Русия

Напомняме ви, че през 2006 г. посланикът на САЩ Джон Байърли изпраща доклад до Държавния департамент, който впоследствие изтича през WikiLeaks. В него е разказано именно за топлите отношения на Бойко Борисов с Валентин Златев.

“Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на “Лукойл България“ Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод.

“Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира “Лукойл“ в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: “Лукойл” се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за Паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на “Лукойл”. Въпреки че сделката изглежда танто за танто, публичните договорки на Борисов с “Лукойл“  са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.”

Последното разследване на “Биволь” и румънския RISE предоставя допълнителна информация за аферите около “Джи Пи Гейт”.

Основната теза на разследващите: Мащабна схема за кражба, при която една огромна част от парите по еврофондове отива към офшорни дестинации и банки, а една по-малка за подкуп на държавни служители и политици.

“Пари от европроекти, спечелени с манипулации от консултанти, тутакси отпътуват към фирма с офшорна собственост.  При консултантите се връща кеш от лице, което се свързва с руски олигарси. С кеша се смазва и захранва мащабен корупционен модел, като се плащат комисиони на политически и длъжностни лица”,  пишат от “Биволь”.

“Разследването на “Биволъ” е на базата на разкрити от нас непублични документи (виж otchet-general). Базата с данни съдържа доказателства за скрито счетоводство със съответни графи за приходи и разходи, както и комисиони за период от 14 месеца: ноември 2013 – февруари 2015. През този период консултантите са работили по около 90 проекта с европейско финансиране.

Основните действащи лица сред консултантите са обозначени в отчетите с малки имена: Таня, Петър, Лили и Теди. В други документи обаче те фигурират с пълните си имена: Татяна Делибашева, Петър Елен Петров, Лиляна Зортева и Теодора Тренева. Данните се потвърждават и от публичната документация по проектите, както и от явни и скрити зависимости между лицата, участващи в схемата.

Тези неизвестни на публиката лица не са, а и няма как да бъдат върхът на хранителната пирамида, която изсмуква парите на европейските данъкоплатци. Документите, които “Биволъ” проучва, отвеждат към фирмата „Джи Пи Груп“, която е свързвана с Валентин Златев, както и към руски олигарси с бизнес у нас.”

Източник: Биволь

До известна степен фирмата “Джи Пи Груп” изглежда като символ на нашето време – ужасни строежи, източване на евросредства, връзки с български олигарси и техните руски интереси.

Дали “Джи Пи Груп” е просто един от играчите сред новата класа олигарси, захранващи се от пари на европейските данъкоплатци, или фирмата е част от един по-голям сценарий, обвързан с лостове на управление на държавата или дори геополитическите и икономическите интереси на Кремъл – отговорът остава отворен.

Безспорен факт обаче е – че фирмата и корупционният модел на държавата обслужва всички тях. Именно за това разказа и Виктория Маринова.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.