Джъстин Трюдо обеща да търси справедливост за жертвите на сваленият от Иран...

Джъстин Трюдо обеща да търси справедливост за жертвите на сваленият от Иран самолет

SHARE

Канадският премиер Джъстин Трюдо обеща да търси справедливост за жертвите на сваленият украински пътнически самолет в Иран, при което загинаха всички 176 души на борда, сред които десетки граждани на Канада, предадоха Ройтерс и Франс прес.
“Няма да спрем, докато бъде въздадена справедливост”, обяви Трюдо пред 1700 човека на бдение в баскетболна зала към университета в Едмънтън – град, в който са живеели 13 от 57-те загинали при падането на самолета канадци. Канадският премиер се обърна към семействата на жертвите, че не са сами. “Цялата страна е с вас, тази вечер, утре и през годините занапред”, подчерта той. “Нищо никога няма да замени тези преждевременно прекъснати блестящи животи. Винаги ще носим тези белези”, каза, ридаейки, канадският вицепремиер Кристия Фрийланд.

Иран призна, че е свалил по погрешка украинския самолет. Повечето от загиналите канадци са били от ирански произход.
Трюдо поиска Канада да участва в разследването на свалянето на самолета. Иран междувременно е издал визи на осем канадски служители, които да се включат в разследването на свалянето на самолета. Очаква се повечето от хората от екипа да пристигнат в Техеран още днес, съобщи канадският министър на външните работи Франсоа-Филип Шампан,

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.