SHARE

На 6 октомври турските власти публикуваха официална информация че Джамал Хашоги, журналист от Саудитска Арабия и сътрудник на Washington Post, е убит в саудитското посолство в Истанбул.

Турските разследващи вярват, че екип от 15 души е пристигнал от Саудитска Арабия за добре планираното убийство, като твърдят, че Хашоги влиза в посолството, но никога не го напуска.

“Чува се гласът му, както и гласовете на мъже, които говорят на арабски. Чува се как е разпитван, измъчван и накрая убит.” 

В петък турските власти съобщиха, че имат аудио- и видеозаписи, които доказват убийството на репортера Джамал Хашоги след влизането му в консулството на Риядписа Washington Post. Той е примамен в посолството на 2 октомври т.г. с цел получаване на документи, необходими за предстоящата му сватба. Според настоящата версия, която остава непотвърдена, в посолството той е убит, а тялото му е разчленено.

В сряда вечер от медията съобщиха, че самият принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Саламан е поръчал убийството на Хашоги, който е критик на правителството. Принцът отрича яростно обвиненията с аргумента, че Хашоги е напуснал посолството в Истанбул малко след като е влязъл, но властите на Саудитска Арабия все още не са предоставили доказателства в подкрепа на това твърдение. За сметка на това генералният консул на Рияд в Истанбул разведе агенция “Ройтерс” из посолството, за да докаже, че Хашоги не е вътре.

Хашоги е представлявал вероятна заплаха за саудитските лидери, твърдят експерти, с критика си към кралското семейство. Ролята на журналиста в саудитското общество е специфична с това, че той е бил близък до управляващите кръгове в продължение на години, работил е като редактор на саудитски новинарски източници и е бил съветник на бивш шеф на саудитското разузнаване.

Изчезването на Хашоги поражда страх у политическите дисиденти, които пребивават в Турция.

Президентът Доналд Тръмп, който е тясно свързан със саудитското правителство, отначало отказа да заеме твърда позиция. Междувременно френското външно министерство поиска от Саудитска Арабия обяснение за изчезването на журналиста. Франция бе втората западна държава с остри коментари към Саудитска Арабия в последните часове. По-рано британският външен министър Джереми Хънт предупреди, че “ако тези твърдения са верни, ще има сериозни последици”.

В събота Тръмп се зарече в интервю, че САЩ ще разследват случилото се с изчезналия саудитски журналист и ще наложи “тежки наказания”, в случай че журналистът е бил убит. Коментарите на президента идват след притеснения на международната общност, че неговото легитимиране на саудитите поради бизнес интереси може да навреди на безопасността на журналистите в световен план.

От момента на изчезването на Хашоги до петък множество бизнес компании се дистанцираха от Саудитска Арабия. Британският милиардер Ричард Брансън се отказа от два свои проекта за развитие на туризма в района на Червено море и за инвестиция на стойност 1 милиард щатски долара. Знаковият проект е част от плана на принц Саламан да освободи икономиката на страната си от зависимостта от петрола.

 

Друг основен проект на страната, футуристичният мегаполис НЕОМ, също пострада. Дан Доктороф, изпълнителен директор на Sidewalk Labs, предприемачът от Силициевата долина Сам Алтман, изпълнителният директор на компанията IDEO Тим Браун, както и Ернст Мониц, бившият енергиен секретар на САЩ и изпълнителен директор на компанията Energy Futures Initiative, заявиха, че няма да работят с НЕОМ на този етап. Доверието на инвеститорите е сериозно разклатено, не на последно място заради арести на членове на кралското семейство, официални лица и бизнесмени през изминалата година.

“Когато говоря за страх, сплашвания, арести и публично унижение на интелектуалци и религиозни лидери, които са посмели да кажат истината, и след това ви кажа, че съм от Саудитска Арабия… изненадани ли сте?

Когато младият принц Мохамед бин Саламан дойде на власт, той обеща социални и икономически реформи. Той изговори думи за отваряне на страната ни, която да бъде по-толерантна и обеща, че ще се справи с проблеми, които пречат на прогреса ни, например забраната за жените да шофират.

Всичко, което виждам сега, е скорошната вълна от арести. Миналата седмица 30 души са били арестувани от властите в навечерието на възкачването на принца на престола. Някои от арестуваните са мои близки приятели и това мероприятие представлява публичното сплашване на интелектуалци и религиозни лидери, които са посмели да изразят мнение, което противостои на това на управляващите страната ми“, пише Хашоги преди около година по повод на арестите. 

Миналата година САЩ и Саудитска Арабия сключиха сделка за продажба на оръжия на стойност 110 милиарда щатски долара в рамките на следващите 10 години. До настоящия момент Саудитска Арабия е подписала само офертата и съгласието, като официалните споразумения, одобрени от Конгреса са на стойност 14.5 милиарда долара. Президентът Тръмп защити сделката и изрази своето нежелание да я развали при наличието на солидни доказателства за убийството на журналиста. Голяма част от условията по сделката са плод на преговорите на зетя на Тръмп, Джаред Къшнър. Последният е изключително близък до саудитския принц.

Реакцията на САЩ ще бъде показателна за състоянието на администрацията Тръмп. Силен в своята антиислямистка реторика, когато става въпрос за Иран или други страни, които не са съюзници на САЩ, реакцията на Тръмп е показателна за двуличието на политиката му, що се отнася до човешките права и ксенофобската реторика, която печели избори, казват експерти. От стратегическа гледна точка влошаването на връзките със Саудитска Арабия поставя под въпрос усилията на САЩ в областта на контратероризма в Близкия изток, както и опитите за решаване на конфликта между Израел и Палестина.

Но най-големият проблем остава позицията на САЩ по отношение на инцидент, който вероятно представлява едно от най-жестоките покушения срещу човешките права, на което сме ставали свидетели през последните години: дисидент и журналист, убит в посолството на държавата си на чужда територия. Ако САЩ изберат да пренебрегнат този факт, това би означавало своеобразна зелена светлина за своеволия срещу опозицията на репресивните правителства по цял свят.

Снимка: ©TOLGA BOZOGLU/EPA/MAXPPP 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.