SHARE

Като излезе новината за новия “Инициативен комитет за единение”, си казах, че ми звучи познато. И не, не от приликата с “Единна Русия”. Днес се сетих защо – “Движение за единство” се казваше генералското движение на Любен Гоцев (агент “Янев”) и компания преди 20 години.

Ето кратка информация за него:

На 20.01.1998 г. 104-ма души от стопанската, интелектуалната, политическата и обществената сфера учредяват Движение за единство и развитие на БСП и за подпомагане на обединителните процеси на левите сили в България. Основната част от членовете на формацията са членове на БСП и повечето от тях в миналото са членували в БКП.

Заради големия брой на участващите в ДЕР висши военни и представители бившите държавни служби за сигурност движението придоби гражданственост като “Генералското движение”.

Първата сбирка на инициативния комитет е била на 11 ноември 1996 г. Учредителното събрание на движението избира съвет за координация като колективен
ръководен орган, в който влизат 9 души: ген. Любен Гоцев – член на Надзорния съвет на МОБ “Св. Никола”, ген. Бриго Аспарухов – бивш шеф на Националната разузнавателна служба, Петър Анастасов (писател), Димитър Димитров – банкер, Николай Добрев – тогава организационен секретар на БСП, бивш вътрешен министър, Димитър Иванов (известен като “Митьо Гестапото”) – шеф на консорциум “Европа”, Драгни Драгнев – кмет на Търново, Кр. Трендафилов – депутат.
Говорител на съвета на ДЕР е Младен Червеняков – бивш министър на правосъдието.

Всички са равнопоставени и решенията се вземат с консенсус.

Сред съучредителите са още Димитър Костов – бивш министър на финансите, Любомир Филипов – бивш управител на БНБ, Олег Недялков – и.д. на Обединения блок на труда (ОББ), Христо Христов – бизнесмен, Павел Матев – поет и писател, Леда Милева – поетеса, Иван Гранитски, издател, Лъчезар Еленков – поет, Кольо Георгиев – писател, Никола Инджов – поет, Валери Петров – поет, преводач, белетрист, Дамян Дамянов – поет, о.з. генералите Иван Димитров, Костадин Коцалиев, Сава Джендов, Владимир Тодоров, лидерката на Съюза на жените Емилия Масларова и др.

Ключовите думи в платформата на движението са “единство”, “развитие” и “консолидация на левите сили”. Новата структура ще се ръководи от устава и програмата
на БСП.

Движението ще е отворено за всички членове и симпатизанти на БСП, готови да работят за единството й. ДЕР ще съществува до утвърждаването на достойна и ясна политика на партията и възвръщането на нейното достойнство и сила в обществото. Като своя първа задача движението определя постигането на единство в БСП, а втората – да започне развитие на БСП в посока към интегрирането й в европейските социалистически движения, ясна политика по отношение на европейската интеграция на държавата.

Новата формация е за положително решаване на членството в НАТО.

ДЕР е за социална пазарна икономика, гражданско общество и защита на ценностите на либералната държава; за приватизация на държавната собственост при запазване на държавното влияние в структуроопределящите отрасли; за отварянето на БСП към едрите предприемачи и собственици и превръщането й в партия-движение с постоянни членове, но и с широк кръг симпатизанти. За ясна и категорична оценка на миналото и настоящето на БСП и гласното й изразяване.

На 26.03.98 г. се провежда второ общо събрание на ДЕР, на което движението излиза с позиция в подкрепа на членството на България в НАТО. На тази дата се обявява
официално и учредяването на младежки съюз на ДЕР.

В средата на март 1999 г. ДЕР обявява, че прекратява дейността си до местните избори, тъй като всички усилия на партията трябва да се насочат за спечелването на
местните, а след това и на предсрочни парламентарни избори.

Ръководството на ДЕР призовава всички свои членове активно да подкрепят предизборните структури на БСП.

Централата на ДЕР е на “Позитано” 20, а партийните организации на БСП предоставят клубовете си за местните структури.

SHARE
Георги Пламенов, предприемач от 20 години. Граждански активист от 2013.