SHARE

Удивителен е начинът, по който работи българската демокрация (а вероятно и всяка демокрация, не само дефектните, но това е само хипотеза) – на най-високи позиции във властта попадат хора, които на гърба на всички и на всеослушание се излагат, учейки се на А и Б на политическото говорене и действие.

Един такъв екземпляр (и далеч не единствен на това управленско ниво) е Валери Симеонов, който изглежда е в политиката, за да докаже на някого (на себе си? на избирателите?), че европейците са „тъпи“, а той е много умен. Нещо, което той очевидно смята за „глезотия“ или примерно за „евролигавщина“, е учтивото и точно политическо говорене.

Политическото говорене има своите правила, които са създадени и усъвършенствани не по каприза на някой ексцентричен монарх или благодарение на гласуването на някой брюкселски комитет, а благодарение на политическия опит, събиран векове по трудния начин, с много мъки.

Учтивостта е едно от първите постижения на цивилизацията и е съществувала още в древен Египет като метод за съжителство на големи маси хора на малко място, в новосъздаващите се градове. Когато всеки ден се виждаш с хората и няма къде да им избягаш, се стараеш да се изразяваш учтиво, за да не създаваш излишно социално напрежение, което да ти пречи всекидневно и на тебе, и на другите.

Да, но Симеонов този урок не го знае. Верен на байганьовската максима „Дума дупка не прави“, той понатрупа стаж с просташки изцепки – по адрес на активистите за електронно гласуване, по адрес на протестиращите от 2013 година, по адрес на журналисти, по адрес на евродепутати и др.

Изказването му по адрес на руския патриарх стои отделно – то за разлика от другите изказвания е фактически вярно и аз напълно съм съгласен с изложените в него факти, но е направено против правилата на политическото говорене, които Симеонов така или иначе презира (ползвайки „дърварски хумор“, да си припомним). Тоест той страда и вероятно ще пострада от „автентичността“ си, така и не успявайки да убеди европейците, че смисъл от учтивост няма.

Няма да ми е особено жал, когато му спретнат някой номер с цел пенсиониране.

SHARE
Константин Павлов-Комитата – инженер, автор, активист. В момента овладява социологията и настройките на WordPress.