SHARE

Със 7 агенти в телевизията ще плуваме само в коридорите. Ние трябва да имаме поглед в работата на всички редакции, като се започне от естрадната музика и се завърши с най-сериозните полемики. Предварително трябва да знаем какво ще се излъчва и при необходимост да се вземат необходимите мерки.

Това заявява през 1974 г. тогавашният министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов на среща със състава на отдел 01 на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, който следи интелигенцията, включително и медиите.

Сайтът desebg.com публикува онлайн строго секретните бележки от изказванията на ръководството на МВР-ДС при срещата с отдел 01 на Шесто управление на ДС.

Министър Стоянов, който на практика е прекият ръководител на Държавна сигурност, критикува отдела, възмутен от факта, че „как може да се търпи положението в Българската телевизия и радио са има само 11 агенти”.

Той подчертава, че в следващите месеци е необходимо осезаемо да се почувства вербовъчната работа.

„И в радиото, и в телевизията трябва да се подбират за агенти такива хора и специалисти със здрава идеологическа стабилност, хора, с чието мнение ще можем да се съобразяваме, знаейки, че изхождаме от здрава партийна позиция”, заявява още Димитър Стоянов.

Освен министър Стоянов в срещата участва неговият първи заместник ген. Григор Шопов, ген. Петър Стоянов, началник на Шесто управление на ДС, съветският съветник към Шесто управление Семашко, както и ръководителят на съветското представителство на КГБ в НРБ – ген. Иван Савченко, ген. Тодор Радулов от отдел „Военен” при ЦК на БКП и др.

За някои от българските емигранти зад граница, сред които и писателят Георги Марков, Димитър Стоянов не се свени да прикани за “по-остри мероприятия”.

Автор: Христо Христов
Текстът е препубликуван от сайта dese.com

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и средствата за масова информация 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2018 г.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.