ДПС към ИТН: Безусловна подкрепа за бъдещ кабинет няма да има от...

ДПС към ИТН: Безусловна подкрепа за бъдещ кабинет няма да има от наша страна

SHARE

Безусловна подкрепа няма да има от страна на ДПС. Важен ще е и персоналният състав в бъдещ кабинет. Това обяви лидерът на Движението за права и свободи  Мустафа Карадайъ след проведената в парламента среща с „Има такъв народ“ в търсене на широка подкрепа за парламентарно мнозинство за бъдещи политики и правителство.

Консултациите между „Има такъв народ“ и ДПС се проведоха в зала „Запад“ на Народното събрание.

Представители на „Има такъв народ“ на разговорите бяха Тошко Йорданов, Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев.

Представителната група, която води консултациите от страна на ДПС, включваше лидерът Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Халил Летифов,  Станислав Атастасов.

Тези политически консултации са последни на ниво ръководство в парламентарните групи, които трябва да очертаят приоритетите за бъдещо управление, както и дали ще има по-широка парламентарна подкрепа за бъдещо правителство.

 

Срещата фокусира голям с обществен и медиен интерес, след като „Има такъв народ“ покани ДПС въпреки категоричните позиции на припознатите им партньори „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да не подкрепят правителство с участието на ГЕРБ и ДПС.

Виктория Василева от „Има такъв народ“, която е заместник-председател на парламентарната група, подчерта в началото на срещата, че са били отправени покани за консултации към всички политически сили без ГЕРБ с аргумента:

„Мисля, че няма нужда да обяснявам тази наша позиция, защото не само за нас, а са по принцип – за партиите на протеста, основният противник винаги е бил ГЕРБ и моделът на управление, които те установиха в България през последните 10 години. Провеждаме тези срещи с чувство за отговорност за това, което ни предстои…..

„Бихме искали да ви представим нашите приоритети, нашите идеи за управление страната и да чуем Вие какво мислите за всичко това. Надявам се на един конструктивен и добронамерен диалог, така че с удоволствие ще споделим нашите виждания с Вас“, каза Виктория Василева, като се обърна към ДПС.

Снимка: БГНЕС

Лидерът на Мустафа Карадайъ видя добра основа за диалог в рамките на това 46-то Народно събрание и посочи, че за ДПС е важно възстановяване на нормалността политиката: 

„И ние от наша страна да благодарим за възможността да се видим с ръководството на парламентарната група на партията, която има най-много народни представители в НС. От друга страна да Ви приветстваме за идеята, че процесите в Народното събрание трябва да текат през диалог, за да може да се очертаят и приоритетите, и темите от дневния ред и на обществото, и на НС.

Добра е средата, която е създадена в 46-ото Народно събрание според нас, защото има една добра основа за диалог. Възстановяването на нормалността в политиката, което за нас не е тема от последните 10-12 години, минава през диалог на политическите партии, през диалог на институциите и т.н.

Така че нашата оценка е, че 46-ото Народно събрание засега има една добра основа за диалог. И нашият призив е всички отговорни политически партии в Народното събрание да се възползваме от тази ситуация  и да се опитаме да очертаем дневния ред на обществото,… да очертаем и дневния ред и на Народното събрание, дневния ред и на евентуално бъдещо управление в страната“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.