Доверието в Путин е с най-ниското ниво от шест години насам

Доверието в Путин е с най-ниското ниво от шест години насам

SHARE

Руското обществено доверие в президента Владимир Путин е паднало миналия месец до най-ниското си ниво за последните шест години, показва проучване на социологическия център “Левада”, предаде “Ройтерс”. Въпреки това рейтингът на одобрение на президента си остава висок, допълва агенцията.

 

Одобрението за Путин рязко спадна след непопулярните постъпки за увеличаване на пенсионната възраст през 2018 г. и след години на спадащи доходи. През последните месеци обаче то се стабилизира и дори се повиши до 68 процента.

 

Въпреки това възстановяване на рейтинга на одобрение, доверието на обществото в Путин продължава да отстъпва и през януари е достигнало 35 процента, което е рязък спад от 59-те процента, регистрирани през ноември 2017 г., посочва “Левада”.

 

Денис Волков, социолог в социологическия център, каза, че нивото на обществено доверие в Путин е най-ниското от шест години насам, дори отпреди руската анексия на Крим през 2014 г., довела до скок в рейтинга на Путин.

 

Путин доминира руския политически пейзаж като президент или премиер, откакто дойде на власт през 1999 г. Неговият настоящ президентски мандат приключва през 2024 г., но той обяви конституционни промени миналия месец, които са широко възприемани като замислени да му помогнат да запази хватката си около властта, след като напусне президентския офис.

Анализаторът Волков каза, че смесените резултати от допитването показват, че руснаците одобряват Путин като цяло, но че има известно чувство на умора от него като политическа фигура.

 

“Това е ситуация, в която те го одобряват, но значението на Путин като фигура спада. Той не е възприеман като незаменим и така нататък, но те одобряват неговата работа”, казва анализаторът.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.