SHARE

Утре и другиден – 28 и 29 юни – ще се проведе ключов Европейски съвет, който първоначално трябваше да мине под знака на големите реформи в eврозоната, но в последните дни темата за имиграцията отново взе превес над всички теми в ЕС. Това е и основната тема в поканата на председателя на Европейския съвет Доналд Туск към европейските лидери, в която бяха засегнати няколко изключително важни теми. Публикуваме цялото писмо на Доналд Туск към лидерите на държавите членки. 

С наближаването на юнския Европейски съвет дебатът за миграцията става все по-ожесточен и изглежда ще бъде основна точка в дневния ред. За да сме по-добре подготвени в работата си, нека Ви споделя няколко мисли и намеренията ми за срещата на върха. 

След мигрантската криза през 2015 г. стана ясно, че нещата трябва да се променят, поради което и се съгласихме да насочим усилията си към спиране на нелегалната миграция към Европа. Това означава да подсигурим пълен контрол над външните граници на ЕС. И бяха предприети няколко мерки, за да изпълним тази цел. 

В резултат нелегалните преминавания на границата към ЕС бяха намалени с 96% от техния пик през октомври 2015 г., което доказва, че тези мерки трябва да бъдат продължени. Въпреки това, за да имаме пълен контрол над външните ни граници, трябва да направим още усилия. Поради което ще предложа на Европейския съвет да подкрепи следното:

  1. Да бъдат установени регионални платформи за акостиране извън Европа, по възмжност заедно с Върховния комисариат за бежанците на ООН (UNHCR) и Международната организация за миграция (IOM), за да се промени начинът на работа на операциите за издирване и спасение. Нашата цел трябва да е да разбием бизнес модела на трафикантите, тъй като това е най-ефикасният начин да спрем потока и сложим край на трагичната загуба на животи в морето. 
  2. Да заложим в следващия многогодишен бюджет на ЕС ЦЕЛЕВИ финансови средства, насочени към борбата с нелегалната миграция. Трябва ни гъвкаво бюджетно средство, управлявано от тези, които отговорят за миграцията, тъй като само те могат да подсигурят ефективно сътрудничество със страните на произход и на транзит, за да спрат притока. 
  3. Да надградим сътрудничеството си със страните на произход и транзит, в частност подкрепата си за либийската брегова охрана, така че те да имат всички нужни средства, за да контролират територалните води на Либия. 

Условие за истинска политика на ЕС за миграцията е европейците да могат да решат кой може да влиза на тяхна територия. Провалът в постигането на тази цел всъщност ще е проява на слабостта ни и над всичко – може да създаде впечатлението, че Европа няма външна граница. 

Европейците очакват от нас – и това е така от много време – да покажем решимост в действията си, за да им върнем чувството на сигурност. Хората искат това не защото изведнъж са станали ксенофоби и искат да издигнат стени за останалия свят, а защото е работа на всяко политическо тяло да прилага закона, да защитава територията и границите си. 

Това все пак е идеята на това да имаш гранична охрана – да охранява границите. 

Има гласове в Европа и по света, твърдящи че неефективността ни в поддържането на границите е вродена слабост на Европейския съюз или – дори по-общото – на либералната демокрация. 

Видяхме създаването на нови политически движения, които предлагат прости решения на най-трудните въпроси. Прости, радикални и привлекателни. 

Миграционната криза им предостави възможност да подсилят доводите си. Все повече и повече хора започват да вярват, че само силна, антиевропейска и антилиберална по дух власт клоняща към авторитаризъм, е способна да спре вълната от нелегална миграция. Ако хората вярват, че само те са способни да предложат решение на мигрантската криза, то ще вярват и на всичко останало, което те кажат. Залогът е твърде голям. И не остана много време. 

Отвъд миграцията също така ще обсъдим реформата на Икономическия и монетарен съюз. Както се споразумяхме през декември, намерението ми е да приемем първите решения за завършване на Банковия съюз и подсилване на Европейския механизъм за стабилност (ESM). Убеден съм, че това са важни стъпки, които ще подсилят не само общата ни валута, но – което е по-важно – нашия съюз. И предвид глобалния политически контекст – ще бъде окуражаващо да видим еврозоната да подсили икономическото си сътрудничество. 

Затова приветствам факта, че френско-немската декларация от Месеберг предостави допълнителен тласък за реформи заедно с други важни приноси. Не трябва да губим тази възможност. 

И не на последно място, обсъждайки миграцията и реформата на еврозоната, важно е да си спомняме за геополитическия контекст след срещата на върха на Г-7 в Канада. Въпреки неспирните ни усилия да поддържаме единството на Запада трансатлантическите ни отношения са под огромен натиск заради политиките на президента Тръмп. 

За съжаление, разделенията не са само по отношение на търговията. Ще ви споделя политическата ми оценка за това как стоят нещата. Вярвам, надявайки се на най-доброто, че трябва да подготвим съюза за най-лошите сценарии. 

Що се отнася до хореографията на срещата: след обмен на мнение с представителя на Европейския парламент Таяни в 15 ч. във вторник, премиерът Борисов ще ни направи обзор на напредъка по приемането на предишните решения. После ще посрещнем генералния-секратар на НАТО Йенс Столтенберг за кратка размяна на мнения по сътрудничеството между ЕС и НАТО, предвид предстоящата среща на върха на НАТО [юли месец].  

След това ще приемем решения по всички теми с изключение на миграцията. Що се отнася до решения за търговията – очаквам по нея да водим дебат. И най-накрая, преди да се разотидем по пресконференции, ще приемем решение за състава на Европейския парламент. На вечеря ще ви информирам за случилото се на G-7. След това премиерът Тереза Мей ще ни осведоми за последните развития в Обединеното кралство и след това ще започнем дебата по миграцията – включително приемането на всички съответни решения. 

Преди да приключим, канцлерът Меркел и президентът Макрон ще ни докладват за прилагането на Минските споразумения [за руската война в Украйна; бел. прев.].

В петък заедно с водещия преговорите Brexit Мишел Барние във формат ЕС27 [без Британия] ще прегледаме напредъка по преговорите с Обединеното кралство и ще приемем решения. 

И на последно място, за срещата на върха на еврозоната ще се присъединят към нас президентът Драги на Европейската централна банка и президентът на еврогрупата Сентено, за да обсъдим следващите стъпки в реформата на Икономическия и монетарен съюз. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.