Доналд Туск критикува остро Ердоган за заплахата с бежанците

Доналд Туск критикува остро Ердоган за заплахата с бежанците

SHARE

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск остро критикува турския президент Ердоган за заплахата да изпрати милиони сирийски бежанци в Европа, предаде агенция Ройтерс. Туск окачестви турската операция в Северна Сирия като дестабилизираща региона.

Председателят на Европейския съвет е на посещение в Република Кипър, където разговаря с президента Никос Анастасиадис. След разговорите Туск посочи, че едностранната военна операция на Турция буди сериозна тревога и трябва да бъде прекратена, а опасенията на Анкара на тема сигурност трябва да бъдат разрешени чрез политически и дипломатически средства.

“Военна интервенция само ще влоши нещата. Вместо да създаде стабилност, тя ще предизвика още по-голяма нестабилност в целия регион, като ще влоши положението на цивилните, ще причини нови разселвания и ще застраши напредъка, постигнат от глобалната коалиция срещу ДАЕШ” (Ислямска държава), каза Туск.
В реч вчера турският президент критикува реакциите в ЕС по повод операцията на турската армия в Северна Сирия.

“Ей, Европейски съюз! Не може да окачествяваш нашата операция като инвазия”, заяви Ердоган. “Тогава ние ще отворим границите и ще изпратим 3,6 милиона бежанци”, заплаши турският президент.

Доналд Туск коментира днес: “Турция трябва да разбере, че нашата основна тревога е, че техните действия могат да доведат до друга хуманитарна катастрофа, което ще бъде неприемливо”. Председателят на Европейския съвет каза още, че ЕС няма да приеме бежанците да бъдат използвани като оръжие за шантаж.

Съгласно споразумение между ЕС и Турция от март 2016 г. съюзът отпусна милиарди евро на Турция, а в замяна Анкара трябва да възпира миграционния поток към Европа. Турция казва, че парите се отпускат твърде бавно и са незначителна част в сравнение с 40-те милиарда евро, които твърди, че е похарчила за бежанците.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.