Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Доналд Туск е новият председател на ЕНП

SHARE

Европейската народна партия избра бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск за свой ръководител, пише Politico.

Туск беше избран с 491 гласа “за” и 37 “против” като председател на ЕНП по време на конгреса на партията в Загреб. Това означава, че той ще бъде първият източноевропеец, който ще оглави най-голямата политическа сила в Европейския парламент.

“С Туск, отваряме нова глава от историята на ЕНП”, заяви евродепутатът Давид Макалистер пред списанието.

“Туск е доказвал, че е строител на мостове между изтока и запада и като бивш премиер и президент на Европейския Съвет, той има огромен опит и аз очаквам с нетърпение да видя как той ще оформи бъдещето на най-голямото европейско политическо семейство”, добави депутатът.

Бивш член на полското движение “Солидарност”, Туск се превърна в най-дълго управлявалият премиер на Полша и освен това изкара и два мандата като ръководител на Европейския съвет.

“Някой, който е бил полски министър-председателЕ за седем години, който водеше Европейския съвет с ясни и много твърди думи, когато желаеше, смятам че той ще бъде (…) пощаден от брокерския стил, който председателя на Европейския съвет трябва да има”, заяви Андрей Пленкович, премиер на Хърватия по време на пресконференция.

Малко преди вота, Туск изнесе пламенна реч, която беше насочена срещу “автократите”, популистите и без да го посочва директно, премиерът на Унгария Виктор Орбан, както и всички други, които “издигат стени и билбордове с антимиграционна пропаганда”.

“След пет години, на мен ми писна да бъдат европейския главен бюрократ”, каза Туск.

“Готов съм да се боря и се надявам, че и вие сте”, добави той.

Туск беше единственият кандидат за поста председател на ЕНП.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.