SHARE

Преди по-малко от две седмици Bloomberg съобщи, че Гърция се готви да проведе търг за 2,6 гигавата соларни и вятърни проекти, за да привлече инвестиции и да увеличи капацитета си за добив на възобновяема енергия,. „Отсега нататък производството на възобновяема енергия и цените ще се определят чрез конкурентни тръжни процедури“, каза министърът на енергетиката Джордж Статакис. Ходът „следва да насърчи инвестициите във възобновяема енергия от 2,5 млрд. до 3 млрд. евро“, особено тези във ветроенергийни системи.

По същото време в България се заговори за рестартиране на проекта АЕЦ “Белене”. Проект, нееднократно наричан „корупционен гьол“ от управляващите в момента.

Нека направим проста съпоставка – Гърция смята да реализира ВЕИ проекти 2,6 гигавата за 2,5 до 3 милиарда евро. Българското правителство смята да реализира АЕЦ “Белене” с мощност 2 гигавата за 10,5 милиарда евро.

Истина е, че двата източника са трудно съпоставими поради непостоянния добив на възобновяема енергия, но тези технологии се развиват непрестанно и показателите за ефективност се подобряват. Дори да приемем сегашните нива на от около 30% ефективност и не пресмятаме екологичната цена, заложената в цената кражба и безпредметността на проекта АЕЦ “Белене” са очевидни!

Въпрос на сложни прогнози е как точно ще се развият производството, пазарът и потреблението у нас и дали ще успеем навреме да изградим достатъчно алтернативни мощности, които да компенсират краят на експлоатационната годност на сегашните ни основни източници. Напълно възможно е, да се окаже, че България трябва да продължи да развива ядрената си енергетика, но дори и при такъв сценарий рехабилитацията и модернизацията на изградената вече инфраструктура и база в Козлодуй са икономически и практически по-адекватно решение, отколкото изграждането на нов обект, и то в сеизмично опасна зона.

Това, което е напълно ясно от всички разработени сценарии, дори и от тези, направени по поръчка на поддръжниците на проекта, е, че единственото нещо, за което може наистина да служи, е инструмент за мащабна корупционна схема, за която ще плащаме ние, децата и внуците ни.

SHARE
Георги Пламенов, предприемач от 20 години. Граждански активист от 2013.