SHARE

Оставката на Симеонов е очевиден резултат от сделка с ДПС, вероятно подпечатана на срещата Карадайъ – Цветанов на същия ден, след която от ДПС отново повториха ултиматума си “или оставка на Симеонов, или избори”.

Довчера Борисов уверяваше, че една оставка на Симеонов може да доведе до “счупване на конструкцията” на управлението и “правителството да падне”. Сега явно вече жертването му се е оказало част от откупа за Доган. Дали сделката е за още време на власт, или е за това как ще изглежда следващо управление – ще видим съвсем скоро. Едно е сигурно – днес Борисов направи още една крачка към все по-пълната си зависимост от сараите и това не вещае нищо добро за България.

Иначе самият Симеонов сега ще ни бъде представян като мъченик. Истината е, че той не доведе докрай нито една от кампаниите си, започващи с огромен шум и завършващи с тихо подвиване на опашката: нито за хазарта, нито за дистрибуторите на горива, нито за ТЕЦ “Варна”, нито за охраната от НСО на Доган. И днес Валери безропотно представи своето жертване в името на достлука между Борисов и Доган като свое собствено решение…

Симеонов обича да заема героични пози с патриотичен реквизит, но няма против да е смокинов лист за всякакви олигархични интереси, включително тези на Доган (за Цеко Минев да не говорим). Човек, който постоянно обещаваше оставки и после замазваше, а накрая така и не намери елементарното достойнство да се извини истински на майките…

Всъщност единственото съществено нещо е, че отново няма никакво усилие за решаване на проблемите, които тресат държавата и вбесяват хората – само сделки и крепене на “властовата конструкция”. Консумацията на порции трябва да продължи.

Добрата новина е, че упорството на майките все пак доведе до някакъв поне морален резултат. Те показаха изключителна гражданска доблест в епохата на всеобщо безгръбначие.

Иначе поредният многократно доказал своята непригодност за поста шоумен си тръгва. Панаирът обаче продължава. Стабилно е!

Снимка: Срещата на Цветанов и Карадайъ от същия ден, в който Симеонов подаде оставка.
Фотограф: Димитър Кьосермалиев/Bulgaria ON AIR

SHARE
съпредседател на "Демократична България", вицепремиер (2014) и министър на правосъдието (2014-2015)