До 5000 работни места ще бъдат разкрити в завода за електромобили в...

До 5000 работни места ще бъдат разкрити в завода за електромобили в Ловеч

SHARE

В Ловеч ще бъде построен първият по рода си завод за производство на електромобили в България на германската компания Next.e.GO. Плановете са там да се произвеждат над 30 000 коли на ток годишно. Очаква се меморандумът между германската фирма производител и българското правителство за изграждане на завода да бъде подписан днес.

„В България ще се произвеждат 3 модификации. Една от тях е с изключително иновативен интериор, по-големи батерии и повече мощност. Автомобилът е кросверсия, с по-висока проходимост. Заводът ще заработи във втората половина на 2023 година, планът ни е амбициозен и предвижда фабриката да бъде построена за кратък период от време”, обясни Любомир Станиславов – изпълнителен директор на българския клон.

На първия етап са планирани 1000 работни места за служители на фабриката. Около нея ще бъде създадена индустриална зона за доставчици, където работните места би трябвало да достигне 4000-5000.

На първо място в България има автомобилен клъстър, който създава изключително добра база от доставчици. Също така ние сме дигитална компания от нов тип и имаме нужда от хора с умения в софтуера. С изненада открихме, че автомобилният софтуер се развива много добре в България. В Ловеч вече има квалифицирана работна ръка в завода „Балкан”, които ще ни помогнат да стартираме производството по много добър начин ”, смята проф. Улрих Хеман – член на борда на директорите от германска страна, цитиран от Нова телевизия.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.