Днес шерпите трябва да достигнат лагер 3. Хеликоптерът чака от тях знак...

Днес шерпите трябва да достигнат лагер 3. Хеликоптерът чака от тях знак за нова операция

SHARE

Последната информация за спасителната операция на Боян Петров – предоставена от Dream Wanderlust, които са част от операцията, е следната:

Шерпите трябва да вече да са достигнали лагер 3 (последния преди върха Шиша Пангма), но все още хеликоптерната операция не е получила сведения от тях.

“Готови сме да излетим там във всеки момент. Но не получихме никакво съобщение от миналата вечер. Следим събитията и трябва да видим какво могат да направят шерпите на лагер 3 и отвъд него”, заявява ръководителят на Simrik Air.

Мингма Шерпа, който е член на екипажа на хеликоптерната операция, заявява, че шерпите вече трябва да са достигнали лагер 3.”

Simrik Air започна спасителната операция, като заради силния вятър и лошите условия екипът реши да миналата нощ да прекара в тибетския град Нялам, на 11 морски мили от базовия лагер на Шиша Пангма.

Заради подобрилите се условия вчера сутринта екипът е подновил операцията и е направил две обиколки, в които Боян Петров не е открит.

Същевременно шерпите, които изкачват планината, са достигнали лагер 2, където е била палатката на Боян – спасителният екип предполага, че това означава, че Боян се е отправил към лагер 3. Днес екипът, състоящ се между 6 и 10 непалски и китайски катерачи, трябва да достигне до лагер 3.

Боян е тръгнал към върха на 29 април. На 3 май е бил видян през телескопа на базовия лагер, че е достигнал лагер 3.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.