SHARE

Британското разузнаване MI6 сега съжалява, че е подкрепило възхода на Владимир Путин на власт, подсигурявайки му среща с Тони Блеър, пише лондонският Times.

Сър Ричард Диърлъв, директор на британските тайни служби от 1999 до 2004 г., споделя, че през 2000 г. по време на руските президентски избори с него се е свързал висш офицер от бившето КГБ в Лондон.

Офицерът попитал дали г-н Блеър, който тогава бе премиер, е съгласен заедно с г-н Путин да отидат на премиерата на операта на Прокофиев “Война и мир” в Санкт Петербург.

“Дълго обсъждахме в Лондон дали Тони Блеър трябва да приеме поканата или не и решихме, че в крайна сметка това е необичайна и уникална увертюра и я приехме”, споделя сър Ричард на литературния фестивал в Клайвден.

Попитан по-късно дали съжалява, че службите са “излъскали” репутацията на г-н Путин, сър Ричарс отговаря, че той е “сигурен, че сега има значително покаяние”.

“Но не забравяйте, че тогава времената бяха на относително положителни отношения с Русия. После се появиха малките пречки и после малките пречки станаха големи”, допълва бившият директор на тайните служби.

“Имаше проблем с отказа за екстрадиране на [Борис] Березовски [руски опозиционер в изгнание, намерен мъртъв през 2013 г.], имахме проблем и с чеченския лидер Ахмед Закаев в Британия и убийството на Литвиненко.

И така това, което бяха добри отношения, за година и половина до две се превърна в странни и много трудни отношения, след като природата на Путиновия режим ни ставаше все по-ясна и по-ясна.”

Сър Ричард вече се колебае дали да се обръща към г-н Путин, който е бил офицер на КГБ, като “разузнавателен агент, защото това е благороден занаят”. Той също коментира, че опитът за убийство на Сергей Скрипал в Солзбъри през март предполага “криза” в руското разузнаване.

“Важно е да се каже, че интеграцията на Русия към бизнес системата на Запада всъщност доста ни улесни в събирането на разузнавателни сведения за Русия, защото сега има далеч повече възможности, далеч по-голям достъп до влиятелни руснаци.”

“Защо за Бога – Путин, ако е бил той, ще поръча покушението над Скрипал? Мисля, че това е отражение на една криза в Русия, че те бяха толкова тежко пробити след разпада на Съветския съюз, че сега се опитват да подсилят портите, да се разбере, че ако си нает от западното разузнаване, то никога, никога няма да си в безопасност в руската мъст.”

Сър Ричард споделя, че Русия може да е използвала технология, за да повлияе на американските избори през 2016 г. “Не мисля, че въздействието е било толкова голямо, че да повлияе на резултата.” Той също заяви, че е “доста скептичен”, че Русия се е намесила в референдума за Brexit. Допълва и че не мисли, че президента Тръмп е бил “манипулиран” от руснаците.

Досието, събрано от Кристофър Стийл, бивш офицер на MI6, който е оглавявал руското бюро, твърди че има конспирация между съветниците на г-н Тръмп и руски служители, както и сексуални компромати срещу г-н Тръмп с проститутки в Москва. Сър Ричард заяви, че дори твърденията да са верни, президентът на САЩ ще ги отхвърли.

“Ако има нещо, което Тръмп не е – то изглежда е сексуално компрометируем, предвид ужасяващото си минало”, казва сър Ричард на фестивала. “Той просто ще ги отхвърли – дори и да е паднал в беля, както твърди досието на Стийл – в руски хотел. Просто не мисля, че това го интересува.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.