Директорът на софийското летище е подал молба за напускане

Директорът на софийското летище е подал молба за напускане

SHARE

Изпълнителният директор на летище София Владимир Рапонджиев е подал молба за напускане, съобщи БНР, като се позовава на Министерството на транспорта.

 

Рапонджиев е представил лични мотиви. Той ще продължи да изпълнява задълженията си до назначаването на нов директор.

 

Владимир Рапонджиев е изпълнителен директор на летище София от май 2017 година. Преди това 7 години е бил директор на дирекция “Сигурност” на летището.

Преди дни стана известно, че Гражданска въздухоплавателна администрация (ГВА) е взела временно решение, според което таксите на летище София остават същите като предходната година поне до изборите. Това ще е докато се чака окончателното решение на дирекцията, съобщава “Капитал”.

 

Решението за вдигането на таксите беше подписано от изпълнителния директор Владимир Рапонджиев на 30 октомври. С него той съобщи на авиокомпаниите, кацащи на столичната аерогара, че такса пътник се увеличава с 60.3%, такса сигурност с 94.6%, такса шум с 59% и т.н. Срещу решението в ГВА бяха подадени жалби от трите най-големи клиента на аерогарата – Wizz Air, Ryanair и “България ер”. От ирландската авиокомпания дори обявиха, че това може да ги принуди да преразгледат полетите си от София като дестинации и честоти. По закон администрацията има четири месеца след внасянето на жалбите да излезе с решение, което се случи в средата на ноември. Като при определени обстоятелства има възможност този срок да се удължи с още два месеца и така въпросът може да остане за след изборите. Едновременно с това се очаква във владение да влезе и новият концесионер на летището. Драстичното вдигане на таксите по време на криза и малко преди влизането на концесионера, който нямаше да вдига таксите следващите десет години предизвикаха съмнението, че държавата ще свърши тази работа за новия мениджър предварително.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.