Директорът на “Пирогов”: Разликата между COVID-19 и сезонния грип е огромна

Директорът на “Пирогов”: Разликата между COVID-19 и сезонния грип е огромна

SHARE

“Неслучайно казваме, че коронавирусът е невидима заплаха, защото в първия момент си мислим, че караме един нормален грип. Но разликата между Covid-19  и сезонния грип е огромна.“ Това подчерта пред БНТ директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов. „Повечето първи пациенти смятаха, че са изкарали грип и са с усложнения от грипа. Но протичането е много по-сериозно, много по-тежко и доста са повече оплакванията – от проблеми с дишането и с кислорода, който поема от белите дробове организма. Оказва се, че има увреди и на други органи и системи, не е само на белия дроб, което говори, че наистина става въпрос за много по-сериозна инфекция от грипа.”

Всички болни с коронавирусна инфекция, приети в “Пирогов”, са били на домашно лечение, някои от тях повече от 10 дни и са ползвали 1 или 2 комбинирани антибиотици, които не са имали ефект. Лекувани са дистанционно от техните лични лекари. При някои от тях се виждат изключително тежки двустранни пневмонии, които са много усложнени.

В болницата правят бързи скринингови тестове, за да се ориентират лекарите за ситуацията и се оказва, че при някои пациенти има натрупване на антитела, което означава, че са минали през фазата на острата инфекция и вече започват да правят имунен отговор. Това говори, че те наистина са в много тежко състояние – прекарали вируса, но са се усложнили с наслагване на бактериална инфекция, която доста затруднява тяхното лечение.

От вчера в “Пирогов” е заработила лаборатория, в която ще се правят тестове за коронавирус. Днес се очаква да излязат първите тестове.

За момента лабораторията не работи с пълен капацитет, защото е нужно стиковане с Националната референтна лаборатория, за да се сравнят резултатите. Към средата на седмицата ще започне да функционира на пълни обороти и ще прави до 50 изследвания на ден.

В болницата лекарите не гледат дали болните от Covid-19 са здравноосигурени или не. Първата им задача е да се погрижат за здравето на пациента, увери проф. Балтов.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.