Десислава Ахладова ще е новият министър на правосъдието

Десислава Ахладова ще е новият министър на правосъдието

SHARE

Десислава Ахладова ще е новият министър на правосъдието. Тя поема поста след оставката на Данаил Кирилов, който по неофициална информация няма да се върне и на депутатското си място.

В момента Ахладова е зам.-министър на правосъдието. Родена е през 1974 г. и цялата ѝ кариера е минала в съда, преди да влезе в МП като заместник първо на Цецка Цачева, а после и на Данаил Кирилов. Тя е била редови съдия, заместник-председател и председател на районен съд Перник, а през 2017 г. оглави административния съд в града.

Като зам.-министър тя контролираше Агенцията по вписванията, Инспектората на МП, дирекцията „Българско гражданство“, Централния регистър на особените залози, Националното бюро за правна помощ и дирекцията „Взаимодействие със съдебната власт“.

След като през пролетта на миналата година Цецка Цачева подаде оставка като правосъден министър заради „Апартаментгейт“,  Ахладова временно пое ръководството на ведомството. Тогава името ѝ беше спрягано за евентуален нов министър на правосъдието, но в крайна сметка беше избран Данаил Кирилов.

Преди седмица обаче и той подаде оставка. Официални мотиви за това не бяха съобщени. Неофициално се изтъкват два аргумента – острите реакции срещу проекта за нова Конституция, чиито автор е и Кирилов, както и негова медийна изява след националното съвещание на прокуратурата.

Там той беше попитан как приема забраната от премиера да пише във Фейсбук и дали я приема като обида. До нея пък се стигна, след като по-рано Кирилов написа статус срещу акцията на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов в „Росенец“, в който го нарече „Спондж Боб квадратни гащи“.

Не съм се обиждал от тази забрана, уважавам мнението на премиера и то е правилно в конкретния случай. Приемам неговата теза, че конкретни лица са се почувствали лично засегнати“, коментира на 24 август Кирилов.

Относно това как е избрал именно този герой от анимационен филм – Спондж Боб, Кирилов заяви: „Сюжетът беше морски и иде реч за морска гъба. Няма да коментирам някои графични съответствия между конкретните герои. На мен ми викат година и половина напоително Барни Ръбъл (анимационен герой от „Семейство Флинстоун“) всички членове на една партия. Аз за няколко часа нарекох колега политик „Спондж Боб“ и виждате каква е реакцията – колко честолюбива, колко истерична, та телефони, та… Имам списък от 250 члена, които ме наричат така, а интересното е, че получавам по три покани на ден от тях. Не мога да ги разбере, хем ме иронизират, хем гняв“, каза Кирилов.

Последните думи на правосъдния министър – за списъка от 250 души, предизвикаха ответна обществена реакция и във Фейсбук се появи „Група на наричащите Дани Кирилов с името Барни Ръбъл“, в която членуват вече над 25 000 души.

Според публикации в медиите разрастващата се група, както и друг пост на Кирилов отпреди няколко месеца, но станал достояние малко преди да подаде оставка, са причина за напускането на министерското място. Във въпросния пост Кирилов отговаря на коментар на критикуваща го дама като казва, че му е жал за нея и още: „Сега може да напишете колко сте репресирана и потисната и цялата безумно красива сган да Ви е съпричастна“.

Два дни по-късно дойде и съобщението от правителството за подадената от него оставка.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.