SHARE

Публикуваме цялата статия на австрийският вестник Der Standard, в която журналистът Маркус Бернат разказва за последните действия на българските управляващи и политическата картина в страната. Статията е озаглавена: България в обятията на Големия брат Русия.

Икономическата машина на Владимир Путин е здраво закотвена в България. Сред населението на малката държава от ЕС има много симпатии към кремълските властелини.

Те имат собствено пристанище, хиляди паметници и президент, който цял живот е летял на МиГ-ове. Те инвестират повече тук, отколкото където и да било в Източна Европа (освен Беларус), пускат тиради за пенсионерите и притежават поне четири от петте парламентарни групи в парламента. Руснаците в България. 400 000 от тях сега са си купили жилища по българското Черноморие, по планините и в столицата София. България е предпочитаната писта за кацане на Русия в ЕС.

Политическата карта на България не се дели на ляво и дясно, а на проевропейска и проруска, както обяснява Христо Иванов, бивш правосъден министър и лидер на реформаторската “Да, България”.

Малката балканска страна е член на НАТО от 2004 г. и на ЕС от 2007 г. Но Големият брат от другата страна на Черно море никога не е напускал България. Всяка тайна, казана в София, ще е на бюрото на Владимир Путин до три часа, казва Иванов. Господарят на Кремъл разполага с мрежа в България, на която може да разчита.

Втора ядрена централа се строи в Белене, България.

Енергетиката е стратегически и икономически най-важният сектор за руснаците в България. “Газпром” покрива нуждите от газ на българите, “Лукойл” доставя петрол през пристанището си в Бургас, където се преработва на гориво и доставя на мрежата от бензиностанции в страната. “Росатом” иска да строи следващата ядрена централа в България, за която непрестанно натискат социалистите от БСП и спирана, когато дясната партия на Бойко Борисов дойде на власт.

Бизнес интереси и симпатия

Самият Борисов внимателно маневрира между Брюксел и Москва. Бизнес интересите с Русия влияят на повечето политици, обаче симпатията за Путин сред големи сегменти на българското население е политическият капитал, който социалисти и националисти експлоатират.

За продължаващата социална немотия в страната се обвинява Западът и резкият завой към капитализма. Големият брат Русия остава в общата памет: от Руско-османската война през 1877/78, която прокарва пътя на България към независимост, през годините на социализма, когато България е в икономическа симбиоза със Съветския съюз, до ден днешен, когато Владимир Путин се опълчва на Брюксел и Вашингтон.

В малък магазин за сувенири в София можете да откриете тениски на Путин.

Москва може да разчита на социалистите от БСП, бизнес партията ДПС на турското малцинство и олигарха Делян Пеевски, крайнодясната “Атака” и популистката “Воля” на бизнесмена Веселин Марешки. Последният се опитва да организира референдум за излизане от НАТО.

Кремъл остана доволен, че Бойко Борисов не се включи в новите санкции на европейците срещу Русия, последвали отравянето на агента Скрипал. Двустранните отношения сега се възраждат и настроенията след провала на проекта за “Южен поток” през 2014 г. са забравени.

Борисов е чакан тази седмица (30.05./01.06.) в Москва. Българският президент Румен Радев, бившият военновъздушен шеф, подкрепен от социалистите, вече беше в Кремъл и лобира за нова газова тръба от Русия – “Български поток”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.