Депутатите ще избират председател на НС, ще гласуват вота на недоверие

Депутатите ще избират председател на НС, ще гласуват вота на недоверие

SHARE

Днес ще бъде гласуван вотът на недоверие към правителството на премиера Кирил Петков, предаде репортер на БНР.

Депутатите ще заседават общо 2 пъти. От 9 часа е редовното пленарно заседание, на което се очаква да бъде избран нов председател на парламента. Вечерта народните представители ще се съберат извънредно от 19.10 ч. за гласуването на вота на недоверие към кабинета. Според правилника гласуването е не по-рано от 24 часа след края на дебатите.

Минути след 19 ч. ще стане ясно дали ще оцелее правителството на Кирил Петков или кабинетът му ще падне, след като вотът на недоверие казват, че ще подкрепят ГЕРБ, ДПС, бившите съуправляващи от “Има такъв народ” (ИТН) и “Възраждане”. Четирите партии имат общо 125 депутати.

Кирил Петков вече няколко пъти обяви, че търси народни представители, които да го подкрепят. Засега обаче правителството има само 115 сигурни гласа, при необходими 121.

На редовното заседание депутатите се очаква да приемат правила за избор на нов председател на законодателния орган и да изберат такъв.

Вчера от “Продължаваме промяната” (ПП) заявиха, че възнамеряват да номинират отново бившия парламентарен шеф Никола Минчев, който миналата седмица беше предсрочно освободен.

“Нашият председател – г-н Никола Минчев – ние се гордеем с него и неговата работа и ще се радваме отново той да бъде наш кандидат”, каза временният председател на Народното събрание и депутат от ПП Мирослав Иванов.

Минчев не потвърди тази информация, а от последвалите коментари стана ясно, че групата на ПП може изобщо да не излъчи свой кандидат.

Другото име, което доскоро се спрягаше, е това на Ива Митева от парламентарната група на ИТН и бивш коалиционен партньор. Тя обаче каза, че не желае да бъде номинирана и не е фатално, ако не се избере председател в 14-дневния срок, определен в правилника.

“Не, няма да бъда аз на този етап. До момента, в който не се успокои обстановката, смятам, че председател на парламента трябва да е човек, за когото ще има съгласие от целия парламент и аз не знам кой колега би се нагърбил с тази работа и никой няма да иска да е в това положение да бъде унижаван всеки ден.”

Точката е планирана като първа за днес.

В седмичната програма на парламента е и проекторешението за определяне на правила, по които ще се предлагат кандидати за председател на Антикорупционната комисия КПКОНПИ. Управляващите вече заявиха, че техният кандидат за поста е вътрешният министър Бойко Рашков.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.