Депутатите разглеждат промените за създаването на Държавна петролна компания

Депутатите разглеждат промените за създаването на Държавна петролна компания

SHARE

Депутатите ще разгледат промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Промените ще позволят да се създаде Държавна петролна компания и държавни бензиностанции. Предвиждат се и данъчни складове, в които ще бъде съхранявано горивото от държавния резерв. Създаването на държавното предприятие ще бъде с предвидени средства от държавния бюджет.

Предвижда се с правилник, приет от Министерския съвет да се уредят изцяло дейността на предприятието и правомощията на управленските органи.

От БСП не са категорични дали ще подкрепят проекта и поискаха точни разчети от кабинета. Депутатът от левицата Румен Гечев се обяви против идеята с аргумента, че предложението е несериозно: „Това са  някакви намерения, мечти на вносителите кое как ще стане. Колко бензиностанции ще бъдат построени? В кои региони? Кой ще плати? Каква ще бъде инвестиционната възвращаемост? И най-важното – какъв ще бъде пазарният дял на тия бензиностанции? Какво ще регулираме ние? Ние, ако не контролираме от държавата поне 20% от пазара, как ще влияем на цените? Някой представя ли си, че ще направим по една колонка от София до морето и ще натискаме страшно ,,Лукойл” и другите и те ще се чудят какво да правят. Това не е сериозно просто!“

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.