SHARE

Народни представители на национално и европейско ниво от над 20 страни се включиха в подписка за примането на Европейски закон “Магнитски”. Нито един български депутат или евродепутат не се присъединил към инициативата.

Инициаторът Бил Браудър обяви, че в следващите дни се очаква включването на представители от още страни. Политиците също така държат законът да носи името на убития руски адвокат Магнитски въпреки опитите то да не бъде споменавано.

“Понякога името е всичко. В този случай Сергей Магнитски се превърна в световен символ за начина, по който през XXI в. да се борим с нарушенията на човешките права в. Неговата съдба прилича на съдбата на множество жертви на нарушения на човешките права по целия свят. Законодателни актове, носещи името му и борещи се с нарушителите на човешки права, бяха приети по цял свят.

Сергей Магнитски е руски адвокат, който губи живота си на 37 г., изправяйки се срещу корупцията на Путиновия режим. Начинът, по който руското правителство се опита да прикрие убийството му и да оправдае извършителите му, се превърна в символ на безнаказаността и на клептокрацията по света. Затова дръзката жертвоготовност на Магнитски премина националните граници и е близка до хора от всички краища на света.”

В подписката се посочва, че законът” “Магнитски” може да бъде приложен и в  други случаи, включително и срещу злодеятели от Саудитска Арабия, Никарагуа, Южен Судан, Бирма и множество други страни, подобно на санкциите, въведени от страните, вече приели свой закон “Магнистски”, като САЩ, Канада, Обединеното кралство, Естония, Латвия и Литва.

В понеделник, 10 декември, европейските външни министри ще се срещнат да обсъдят предложението на Нидерландия да бъде приет и Европейски закон “Магнитски”.

“Само един глас против ще сложи край на законодателството”, предупреждават подписалите се.

Според Браудър, Законът “Магнитски” е ахилесовата пета на Путин – тъй като и той и подопечените му държат своите пари в западни банки и когато им бъде наложен запор, те de facto не биха могли да ги харчат.

Сергей Магнитски бе данъчен адвокат, работил за международни компании, инвестирали в Русия. Той разпространи информация за огромната кражба и данъчни измами на руските управници, откраднали повече от 230 милиона щ.д. от руската държава. Въпреки разкритията, руското правителство обвини за престъпленията Магнитски и фирмата му. След като бе хвърлен в един от най-жестоките затвори без съд, Кремъл искаше да принуди Магнитски да се отрече от разкритията си – да излъже и да се покае. Той отказа, отвратен от действията на правителството  и отказа да погази принципите си. Именно поради този си отказ той бе бит и измъчван и му беше отказвана медицинска помощ. След 358 дни в затвора той умира на 37 г. в изключителни болки на 16 ноември 2009 г. След смъртта му руските съдилища дори го осъдиха postmortem за данъчни измами в показно дело.

През декември 2012 г. Конгресът прокара и президентът на САЩ Барак Обама подписа Закона за отчетност пред върховенството на правото „Сергей Магнитски“ (Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act) – внесено от сенатор Маккейн, който дава на федералното правителство възможността да забрани или замрази активите, намиращи се на американска територия, на всеки “отговорен за извънсъдебни убийства, изтезания и други груби нарушения на международно признатите човешки права”, извършени срещу  лица, разкрили държавни престъпления, както и срещу правозащитници в Русия. През 2016 г. сенатор Маккейн бе основен двигател на приемането на “Световния закон Магнитски”, който надгради над постигнатото в световен мащаб. Сега извършителите на корупция и нарушения на човешки права навсякъде по света ще бъдат държани отговорни за своите действия.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.