SHARE

Хорхе Гарсия идва в САЩ, когато е на 10 години. За последните три десетилетия той става американец по всичко освен по документи. Не е спирал да работи, създава семейство, женен е за американка и има две деца.

Вчера той бе изхвърлен от Америка – депортиран пред просълзените очи на дъщеря си и сина си. И сега – след 30 години в САЩ, Хорхе се отправя към “родината си” Мексико, която той не познава, в която няма близки, в която трябва тепърва да си търси препитание.

Най-ироничното е, че преди 10 години Гарсия сам търси начин да получи постоянен статус на пребиваване в САЩ, но заради грешка на адвоката му иначе изключително дългият процес за придобиване на статус в САЩ става още по-дълъг за Хорхе.

Въпреки това през всичките тези години властите никога не са искали да го депортират. И няма причина за това – той има работа и плаща данъци, изхранва семейство и следва американската мечта.

До идването на Тръмп – чиято администрация премахва административната забрана за неговото депортиране.

И въпреки че – да, депортирането на нелегални имигранти бе едно от предизборните му обещания, то остава въпросът защо това се случва точно с този човек Хорхе Гарсия. И навярно отговорът е, че трябва историята да се разчуе, че дори такива като него биват изхвърляни от САЩ.

Интересното е, че всъщност 2016 г. – по времето на Обама – е имало повече депортирани, отколкото през 2017 г. при Тръмп, пише Washington Post. Но за сметка на това значително са нараснали случаите на депортиране на хора като Гарсия – които не са извършили престъпления и имат чисто минало.

“Тази политика удря 11 милиона други – казва съпругата на Хорхе Гарсия, – но поне аз мога да изляза и да разкажа тази история, защото съм гражданин на САЩ и не е нужно да се крия в сенките.”

SHARE