Ден 60: Полиция раздели властта от гражданите в Пловдив

Ден 60: Полиция раздели властта от гражданите в Пловдив

SHARE

Протестът по повод националния празник се съсредоточи в Пловдив. От 18.30 часа недоволни граждани поеха на шествие под надслова „Марш за Съединението” от централния площад на града. Гражданите скандираха “Оставка!” и “Българи – юнаци!”. По целия маршрут те носиха 50-метров национален флаг, изработен специално за събитието.

Центърът на града беше блокиран от полицейски КПП-та, на които гражданите бяха подлагани на проверки – някои даже твърдях, че са преминавали пез такива по 4 пъти. “Такова нещо досега не е било”, коментираха възмутени хора. Започнаха да се чуват освирквания и мощни възгласи “Оставка!” към присъстващите официални лица. На мястото са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и представители на парламентарните политически сили.

Политически заредено слово на събитието изнесе президентът Румен Радев: “Толерантността, солидарността и непреклонността са писали и продължават да пишат най-светлите страници в историята на България. От Съединението, от цялата ни възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел към своето осъзнато бъдеще.”

В София междувременно се провежда ежедневният антиправителствен протест. Демонстрантите блокираха пространството между бившия партиен дом и президентството.

В столицата беше организиран и контрапротест, на който малка група хора поеха на шествие с лозунгите „Радев, оставка“, „Не искаме въстания“, „Подкрепа за българската полиция“. “Искаме съдебна отговорност на подбудителите към бунтове, въстание и гражданска война, като за това ще се подпишем под колективен сигнал до прокуратурата”, заявяват участниците в събитието, цитирани от БГНЕС.

Солидарни с антиправителственото недоволство, българи зад граница излязоха на протести и тази неделя, разказва bTV.

В Брюксел демонстрантите поискаха оставките на кабинета и на главния прокурор. Към протеста се присъединиха и евродепутати.

В Амстердам наши сънародници се събраха да отпразнуват деня на Съединението и да подкрепят протестните движения у нас. Малоброен протест имаше и пред българското посолство в Лондон. Демонстрации бяха организирани още в Майнхайм, Хамбург, Осло, Люксембург, Монреал и Чикаго.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.