Ден 47 на антиправителствени протести: Барикадата на СУ бе съборена и пак...

Ден 47 на антиправителствени протести: Барикадата на СУ бе съборена и пак вдигната

SHARE

47-ият ден на антиправителствени протести започна тази сутрин пред сградата на сградата на администрацията на Софийска област. Протестиращи поднесоха цветя и заявиха, че това е “цветен поздрав на гражданите изроди”.

Те поискаха оставката на областния управител Илиан Тодоров заради неговото изказване от преди четири дни за сблъсъка на бул. “Ситняково” от 18 август. Тогава протестиращи влязоха в конфликт с шофьорка, която се опита да премине през блокадата на кръстовището.

В позиция във “Фейсбук” областният управител Илиан Тодоров нарече протестиращите “изроди” и “развилняла се алкохолизирана тълпа”. Случващото се пък определи като “брутален тероризъм, простотия и поругаване на всичко свято“.

Илиан Тодоров: Изроди, взимайте си ковчезите, чувалите и простотията и отивайте да блокирате междугалактическата…

Публикувахте от Илиан Тодоров Областен управител на Софийска област в Сряда, 19 август 2020 г.

Междувременно тази сутрин трима неизвестни мъже са разрушили палатките на протестиращите пред ректората на СУ “Св. Климент Охридски”. Пострадалите обясниха, че са подали сигнал на тел.112 и на място е пристигнала полиция.

“Тази сутрин трима мъже, които очевидно не бяха дошли просто за каузата, започнаха да бутат палатки и тенти. Аз бях в по-малката палатка. Те се опитаха да я обърнат, единият ме ритна, аз казах: “Ей, има хора тук!”. Тях това обаче въобще не ги интересуваше. Продължиха да влачат палатката, след което продължиха да бутат пейки, да разбиват. Въобще не ги интересува, че има знамена на земята. Бяха агресивни, казаха: “Идваме да почистим”. Целият инцидент приключи с разруха, както като цяло управлението на страната“, каза пред БНР Анна-Мария, една от протестиращите в палатковия лагер пред СУ. Има и разпространени кадри, на които се чува как един от тримата нападатели казва: “Като няма полиция, която да ви разкара, ние ще ви разкараме”, а след като разтуря една от шатрите и тя пада върху хората под нея, заявява: “Направихме нещо хубаво, изчистихме катуна”.

Кадри от лагера бяха разпространени на “Фейсбук” страницата на т.нар. Отровно трио.

Към 16:00 ч. следобяд обаче палатките бяха отново вдигнати и пак има барикади. Така блокираните кръстовища в София остават три, заедно с тези на Орлов мост и пред Министерски съвет. Протестиращите на Орлов мост съобщиха също днес, че за сряда е планирана нова демонстрация по време на откриването на третия лъч на софийското метро. В четвъртък пък ще има изненадващо блокиране на сграда, каквито имаше миналата седмица.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.