Ден 27-и на антиправителствени протести в столицата

Ден 27-и на антиправителствени протести в столицата

SHARE

Протестиращите и днес се събраха на “Дондуков“ 2 около фонтана пред Президентството.

Към 19 ч. хората са малко, но се очаква броят им да се увеличи в по-късните часове.

По-рано днес стана ясно, че общо пет души са обявили гладна стачка в палатковия лагер пред Министерски съвет.

Един от тях вече 5 денонощия не се храни и не пие вода. Състоянието му не е никак леко, обясниха протестиращи с него в палатките. През деня е бил прегледан и от лекар, но въпреки препоръките им Владимир Генов ще продължи да гладува и да не приема течности:

“Не мога да определям сам състоянието си, мога да кажа, че се появиха болки в бъбреците. Преценил съм, че това е начин да предизвикам онези отсреща да направят нещо, което се иска от всички нас. За мен има по-важни неща от здравето“, каза той и уточни:

“За първи път протестирам с такъв вид протест, протестирал съм по други начини. И разбрах, че само с викане през мегафон и търсене на справедливост не става, трябва да се търси и по друг начин. Реших, че това е начинът! Това са каузи и за тях си струва абсолютно всичко“.

Исканията са добре известни: Оставка на правителството и на главния прокурор, дистанционно и машинно гласуване и свикване на Велико народно събрание за промени в конституцията.

Спокойна е обстановката и на „Орлов мост“ към 19 часа. Идват все повече хора. Преминаващите столичани, които не са ангажирани с протеста, имат различни мнения за блокадата. Повечето подкрепят протеста.

Хората от палатките са твърди в мнението, че няма да се откажат от исканията си за пълна промяна на системата и оставка на правителството и главния прокурор.

„Няма да се предадем и ще стоим докрай“, сподели протестиращ.

По традиция, много млади хора се събират на „Орлов мост“. Те идват с малките си деца, които карат колелета, играят и рисуват.

Автобусите обръщат преди „Орлов мост“ и се връщат обратно по бул. „Цариградско шосе“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.