Демократите представиха обвиненията, с които искат импийчмънт на Тръмп

Демократите представиха обвиненията, с които искат импийчмънт на Тръмп

SHARE

“Злоупотреба с власт” и “възпрепятстване на Конгреса” – това са формалните обвинения, на базата на които демократите в САЩ искат импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Те бяха обявени току-що от високопоставени членове на Камарата на представителите.

“Създателите на конституцията са предвидили ясен лек срещу президенти, които нарушават клетвата си. Това е правото на импийчмънт”, заяви председателят на съдебната комисия Джерълд Надлър. “Съдебната комисия обявява две основания за импийчмънт срещу президента на САЩ Доналд Дж. Тръмп, като го обвинява в сериозни престъпления и простъпки. Първото е за “злоупотреба с власт”, а второто – “възпрепятстване на Конгреса”.

Това е резултат от украинския скандал – обвиненията срещу Тръмп, че е притискал президента на Украйна Володомир Зеленски да разследва енергийна компания, в чието ръководство е бил един от синовете на Джо Байдън. Байдън засега е най-сериозният опонент, който демократите биха могли да изправят срещу Тръмп на изборите догодина.

Тръмп заяви в “Туитър”: “Да се импийчне президент, който доказа с резултати, включително вероятно най-силната икономика в историята на страната, че има едно от най-успешните управления изобщо, и, най-важното, който с НИЩО не е сгрешил, е чиста Политическа Лудост!”

Какво следва

Тези две обвинения трябва да бъдат гласувани в Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство. Първо ще минат през съдебната комисия (в четвъртък), а след това идват дебат и гласуване в цялата долна камара. За одобрението на всяко от обвиненията се изисква обикновено мнозинство, което демократите имат.

Самият процес на импийчмънт се провежда в Сената, който е контролиран от републиканците. Досега в скорошната история на САЩ е имало само един такъв случай – импийчмънтът срещу Бил Клинтън през 1999 г. Макар срещу Ричард Никсън също да бе започнат такъв процес, той подаде оставка преди гласуването в долната камара. Импийчмънт е бил започнат и срещу Андрю Джонсън през 1868 г., но той е бил оправдан в Сената.

За да бъде действително отстранен от власт, срещу държавния глава трябва да гласуват две трети от сенаторите. Неговата партия има 53 гласа, а демократите – 47. Това означава, че двадесетина републиканци трябва да се обявят против президента, за да има импийчмънтът успех.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.