“Демократична България”: Всички данни на здравната каса да станат публични

“Демократична България”: Всички данни на здравната каса да станат публични

SHARE

Разходите на здравната каса растат значително през последните години без видим ефект върху качеството на здравеопазването. Плащането на лекарства на завишени цени на някои болници и други схеми за източване на касата се говори отдавна, но за първи път получаваме потвърждение от такова ниво. Това се казва в позиция на “Демократична България” след като в интервю пред Дарик в събота шефът на касата Дечо Дечев обяви схемата за завишените цени на лекарствата.

 

Според обединението, за да види обществото пълната картина на злоупотребите в касата, трябва всичките й данни да бъдат публикувани съгласно изискванията на Закона за достъп до обществена информация.

 

“От Демократична България призоваваме д-р Дечев в оставащия период на мандата си да публикува максимално много данни в отворен, машинно четим формат, така че да са възможни анализи и проверка на изнесените твърдения”, посочват от обединението.

 

Данните, които трябва приоритетно да бъдат отворени, са за всички реимбурсирани лекарства с техните кодове, идентификатор на юридическото лице, на което са изплатени средства и изплатената сума, както и месеца на съответните събития, посочват от “Демократична България”. Допълват, че данните трябва да бъдат детайлни, а не агрегирани, за да не бъдат скрити важни заключения чрез статистически трикове.

 

“От Демократична България предлагаме на д-р Дечев експертна техническа и юридическа подкрепа за да постигне тази прозрачност, в случай че срещне съпротива в организацията, която управлява”, се казва в позицията на обединението.

 

В нея се допълва, че здравната каса трябва да бъде много по-прозрачна, за да може изтичането на средства да бъде пресечено чрез обществен натиск, който е възможен само когато има достатъчно конкретни данни.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.