Демократична България: Правителството ще приеме скандално намаляване на концесионните такси за летище...

Демократична България: Правителството ще приеме скандално намаляване на концесионните такси за летище София

SHARE

Демократична България” настоя днес правителството да отложи вземането на решение за намаляване на концесионни такси за летище София. Това заяви по БНР Ивайло Мирчев, който е част от ръководството на ”Да, България” – една от партиите в коалицията.

 

По-рано председателят на БСП Корнелия Нинова поиска от лидерите на формациите “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!” да излязат с позиция относно концесията на летище София.

 

В профила си във Фейсбук Мирчев казва: “След часове (и само дни преди да подаде оставка) правителството се готви да вземе скандално решение, което е на път да ощети данъкоплатците с 500 млн. лв. Става дума за концесията на летище София (в сканираните документи).

За концесионера на летище София се предвижда 10 години отсрочка в плащането на концесионни такси (уж заради пандемията), а за концесионера на летище Варна и на летище Бургас – само за една година.
Освен това правителството планира дължимите такси да започнат да се изплащат не след десетата година, а след 25 години, което ощетява допълнително бюджета.
Ние от Демократична България ще направим следното:
1. Ще предоставим на ЕК цялата обективна информация за това как точно концесионерите в България се освобождават от концесионни такси. Нужен е ясен отговор – при отсрочването на концесионните такси за летище София дали има държавна помощ или не. Видно от документите, становището на ЕК, че липсва държавна помощ за отсрочването на концесионните такси за летище София е предварително, въз основа на фактите, предоставени от Правителството. На ЕК трябва да предоставим всички данни, а не субективно подбрани фрагменти.
2. Ще настояваме Народното събрание да възложи на Сметна палата нарочен одит на концесията на летище София, която да бъде съпоставена с концесиите на летище Варна и летище Бургас.
3. Ще сезираме КЗК за проверка на злоупотреба с господстващо положение от страна на българската държава в лицето на Министерски съвет. Предизвиква недоумение от правна и икономическа гледна точка ситуация, при която концесионните такси за 3 летища се отсрочват по драстично различен начин: – за летище София – за 10 години, а за летище Варна и Бургас – за по 1 година.”

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.