„Демократична България“ първа внесе документи в ЦИК

„Демократична България“ първа внесе документи в ЦИК

SHARE

С регистрация на коалиция “Демократична България” и партия “Републиканци за България” Централната избирателна комисия започна приемането на документи за участие в парламентарните избори на 4-ти април. И двете формации внесоха подписки с максимално допустимия брой подписи в тях – 9999.

Един от съпредседателите на обединението “Демократична България” Атанас Атанасов обясни защо са държали да се регистрират първи и дори са поставили 24-часов пост пред сградата на ЦИК:

“За да покажем, че сме много сериозно мобилизирани и мотивирани да участваме на тези избори, защото искаме промяна.”

Другият съпредседател Христо Иванов посочи целите на обединението:

“С намерение да обърнем посоката на развитие на страната, да наложим програма за радикална модернизация, от която страната има нужда. Разбира се, това включва нашите приоритети като съдебна реформа, електронно управление и отстраняване от властта на ГЕРБ, Бойко Борисов, ДПС, Делян Пеевски и Доган. Това са ключовите ни приоритети за тези избори”.

“Демократична България” са направили експеримент в подписката, като са внесли и четири електронни подписа, но те не са били приети. По информация на “Хоризонт” лидерите на трите партии в коалицията ще водят софийските листи.

Лидерът на партия “Републиканци за България” Цветан Цветанов коментира, че все още не са определили своите водачи на листи, но има амбиции за парламентарно представителство:

“От политическите партии ние се регистрираме първи, защото колегите, които бяха от “Демократична България”, знаете, са в коалиция. Ние тръгваме със сериозни намерения да бъдем фактор за следващия парламенти да можем да изпълним обещанията, които ще дадем по време на предизборната кампания”.

Цветан Цветанов: От политическите партии ние се регистрираме първи, снимка: БГНЕС
Приемането на документи продължава до 17.00 ч. на 17 февруари.

До 2 март партиите и коалициите трябва да регистрират листите си. В изборите за народни представители могат да участват партии и коалиции, регистрирани в ЦИК. Всяка партия може да се яви самостоятелно или в коалиция с други партии, а една партия може да бъде част само от една коалиция.

При подаването на документите трябва да е внесен депозит от 2500 лева по банкова сметка в БНБ. В заявлението за регистрация на партия се посочва пълното или съкратеното наименование според съдебната ѝ регистрация и се заявява наименованието, под което ще бъде отпечатана в бюлетината. За коалициите се посочва пълното или съкратено наименование на коалицията според решението за образуването й. Представя се списък с имена, единният граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията на партии или коалиция. Всеки избирател може да участва само в един списък.

Отказите за регистрация от ЦИК се обжалват пред Върховния административен съд.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.