“Демократична България”: Новата Конституция ще поникне като отровна гъба

“Демократична България”: Новата Конституция ще поникне като отровна гъба

SHARE

“Демократична България” призова българите да не се хващат на кукичката с Великото народно събрание и заяви, че с предложенията си за нова Конституция властта цели да печели време, докато задкулисно се вземат важни решения като тези за Зелената сделка, разпределянето на евросредствата за коронавируса и следващия програмен период. Формацията представи и своите предложения за модернизация на България.

 

“Наблюдаваме маневри на последния етаж на днешната власт, която на практика се опита да имитира реформи, а основната цел е да се държи властта на всяка цена. Затова ние от “Демократична България” призоваваме хората да не се хващат на тази голяма, но гола кукичка на задкулисието”, заяви съпредседателят на формацията Атанас Атанасов от ДСБ.

 

“30 години се пържим в това, което БКП ни сготви в предното ВНС. Когато комунистическата партия, тежко дискредитирана, трябваше да се разпусне и да се отстрани от политическата сцена, тя си организира избори за ВНС и ги спечели в кавички. За да може 30 години да се пържим в това, което тогава ни сготвиха със сега действащата Конституция”, заяви Атанасов и посочи, че не бива да се допуска повторното използване на “този стар трик”.

ДПС и “патриотите” ще играят заедно, защото имат общ кукловод

 

По думите му вчерашното предложение на премиера всъщност е предложение на ДПС. “Борисов на практика е говорител на задкулисието на ДПС”, заяви Атанасов. Той прогнозира, че “независимо от изкуствените конфронтации между ДПС и “патриотите”, ще видите сега, че те ще играят заедно, защото имат общ кукловод”.

“Ясно е, че целта е да се печели време. То не е само, за да се довърши мандата. Следващите месеци са ключови за България – предстои ясно договаряне по Зелената сделка, по средствата за коронакризата, договаряне за следващия програмен период. Сиреч това правителство в следващите месеци ще ни тласне към дебат за ВНС и същевременно зад кулисите ще се договарят финансите в следващите 10 години”, заяви Борислав Сандов от “Зелено движение” и определи подобна тактика като национално безотговорна.

Новата Конституция ще поникне като отровна гъба

“Стъпката на Бойко Борисов е опит да се върне разделението на хората и те да бъдат върнати в състояние на управляемост”, смята съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

“Новата Конституция тепърва ще поникне като отровна гъба пред очите ни, защото това, което очаквам е, че ще създадат една парламентарна комисия и в нея ще започнат да постъпват всякакви отровни идеи като въвеждане на наборна служба”, прогнозира той. Идеята за наборна служба бе изтъкната заедно с още пет предложения за промени в Конституцията от ВМРО (част от т.нар. Малък партньор в управляващата коалиция “Обединени патриоти”). Сега Иванов посочи, че връщането на казармата може да се направи и без свикване на Велико народно събрание, но едва ли би имало обществена подкрепа. Той отговори и на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, някога членувал в ДПС, който на националната конференция на ГЕРБ отправи към Иванов думите “Харизма нямаш, чоджум”.

Беше ми казано: “Харизма нямаш, чоджум”, искам да отговоря: “Кауза имаме, чоджум”.

“Всеки човек, когато иска да се превърне в диктатор, пише нова Конституция. Това виждаме в момента”, заяви Иванов. Той изтъкна, че “Демократична България” иска бързи избори сега и има програма, с която да се яви и в която е залегнала и лустрация, но не само за времето преди 1989 г. “Ние призоваваме да се отворят разработките на МВР, да се види какво пише там, без това няма да има прочистване на политическия живот”, заяви Иванов.

Идеите за управление в програмата на “Демократична България” представи юристът Атанас Славов. Те включват отговорност и отчетност на главния прокурор, реформа на съдебната власт и Висшия съдебен съвет и намаляване на мандата на главния прокурор, а не и на шефовете на Върховния касационен и Административен съд, както предложи вчера Бойко Борисов.

 

“Ние ясно сме казали, че той (Висшия съдебен съвет – б.р.) трябва да е само за съдиите, в него те да имат мнозинство, да има обществена квота, която да се избира от Народното събрание, но това да не са действащи политици, а представители на гражданското общество”, посочи Славов. “Предложили сме създаване на прокурорски съвет, в който обаче да има доминация обществената квота, избрана от парламента. Прокурорите дължат отчетност от обществото, защото притежават силно репресивна власт. Все едно да кажем полицията трябва да се самоуправлява”, обясни още той.

 

Сред другите отдавна залегнали в програмата на формацията идеи са въвеждането на индивидуална конституционна жалба и възможността гражданското общество да може да предлага законопроекти, както и лустрация.

 

“Възстановяване на парламентаризма, гражданско участие и правова държава – това са нашите предложения за модернизация на България и вярвам, че можем да съберем консенсус около тях”, посочи Славов.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.