Демократична България не иска мандат за управление, ще подкрепи ИТН

Демократична България не иска мандат за управление, ще подкрепи ИТН

SHARE

Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери своето представителство в българския парламент. Отреди ви важна роля в 45-тото НС, не по-малко важна роля в общия политически дневен ред на страната.

Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с “Демократична България”. Искам да знам каква е вашата готовност да се създаде правителство, както и за третия мандат за съставяне на кабинет, ако той дойде при вас, попита Радев. 

ДБ има своята амбициозна визия за кризите в държавата. Считаме, че на първо място е волята на избирателите. На ДБ избирателите отредиха пето място. Не считаме, че това предполага мандат за съставяне на правителство, заяви Христо Иванов. Ако от ИТН потърсят нашата подкрепа ще влезем в откровени и задълбочени разговори, уточни той. Не смятаме, че с 27 депутата можем да имаме претенция за управленски мандат. Но нека да извървим хода до третия мандат и тогава ще дадем окончателна оценка на ситуацията, допълни той.

По думите му ДБ няма да поставя предварителни условия. Трябва да преценяваме отговорността не само да бъде излъчено управление, а това да бъде кабинет на промяната. Осъзнаваме своята отговорност за създаване на такова правителство, но не бива да отхвърляме и възможността за провеждането на още по-честни и излъчващи доверие предсрочни избори, допълни той. 

Поставихме своите дългосрочни законопроекти, но сме готови да осигурим и краткосрочна перспектива с бързи промени, необходими за провеждането на предсрочни избори, обясни Христо Иванов.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.