SHARE

Демократична България е вече реална алтернатива на парламентарното статукво, която би получила представителство в бъдещ парламент. Няколко проучвания дотук показваха подобна тенденция – в това нещата са достатъчно ясни.

Останалите кандидати за “обединение вдясно” е време или да подкрепят ДБ, или да отстъпят. Очевидно е, че избирателите вече разпознават тази формация и създаването на нови (рециклирането на стари партии) просто би разпръснало част от гласовете. За европейските избори добра идея би било листата на ДБ (след първите двама-трима) да се отвори и за кандидати от СДС и ДБГ (ако те желаят). Тъй като гласуването е с преференция, това може по естествен път да реши споровете за електоралната тежест на всяка от формациите. Подобен подход може да се използва и на парламентарни избори, които е вероятно да се случат предсрочно.

В този смисъл време е да се спре оплакването на “липсата на обединение вдясно”. То вече е факт и има важен ресурс: достатъчно хора разпознават “марката” “Демократична България”. Това е начало, което трябва да се използва от цялата демократична общност. Ако получи подкрепа, ще бъде и успешно.

Блицкоментарът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията на “Терминал 3”.

SHARE
Даниел Смилов е политолог и университетски преподавател по политически науки.