“Демократична България”: Борисов саботира бъдещето на България

“Демократична България”: Борисов саботира бъдещето на България

SHARE

Премиерът Бойко Борисов саботира бъдещето на България. Той е опасен за икономиката с последните си пируети около (не)влизането на страната в “чакалнята” на еврозоната и Банковия съюз. Особено тревожно е, че това се случва “на тъмно”, без никакви разумни обяснения, а най-вероятно и през главите на ресорния министър и гуверньора на БНБ.

 

КОЙ Ви дърпа конците, г-н премиер? Сараите ли наложиха вето на интеграцията ни? Дъвката “влизаме само при абсолютен консенсус” означава консенсус между Борисов и Сараите ли?

 

Това пише в разпространена до медиите позиция “Демократична България”, в която се настоява за спешни отговори на въпросите, чиито отговори търсят българските граждани. В началото на седмицата Борисов каза, че без “абсолютен консенсус”, няма да се фрустрира влизането на България в чакалнята за еврозоната.

 

Напрежението трябва да бъде овладяно, в противен случай се създава излишна работа за обменните бюра, от което държавата няма нужда и интерес. Шикалкавенето руши така рекламираната от Борисов стабилност. И пред очите на гражданите, и пред инвеститорите.

 

В позицията се припомня, че в четвъртък Комисията за финансов надзор отказа да потвърди проспекта за издаване на акции от Първа инвестиционна банка АД (една от двете банки, които не издържаха стрестестовете на ЕЦБ). “Отново без никакви мотиви. Но достатъчно публично, така че цялата държава да разбере (нормалната практика е банката да бъде посъветвана да си оттегли документите преди да ги подобри, за да се избегне излишен шум в системата). Убедени сме, че това действие не е случайно и е част от верига събития, целящи дестабилизация на страната”, пише “Демократична България”.

 

В текста се посочва, че България е в период на вече 23-годишна относителна макростабилност, курсът на лева е стабилен, а страната се присъедини към НАТО и Европейския съюз. “Нищо от това не е заслуга на правителствата на Бойко Борисов. Вместо премиерът да направи следващата стъпка, той се отказва и рискува да хвърли България обратно в началото на прехода”, се казва в позицията.

 

В нея се напомня още, влизането на България в Банковия съюз и ERM ІІ означава по-независим надзор над двете проблемни банки. “Не се съмняваме в качествата на експертите в БНБ, те са на нивото на колегите си във Франкфурт. Но сегашното ръководство на институцията е доказало, че е податливо на натиск от властта и местните банкери. Доказателства са одобрението за нов собственик на Общинска банка без никакъв опит в сферата, както и на Стоян Мавродиев за шеф на Българска банка за развитие. За четири години този надзор не постигна никакви резултати в подобряването на състоянието на ПИБ и Инвестбанк и последните стрестестове го доказаха”, се казва още в текста.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.