SHARE

В Източния окръг на щата Вирджиния днес приключва първото дело на мениджъра на кампанията на Тръмп – Пол Манафорт.

Делото е едно от първите по разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за връзки на кампанията на Тръмп с Русия. В него основните обвинения са за неизплатени данъци и банкови измами, които Манафорт е извършвал за последното десетилетие – от работата му за украинския диктатор Виктор Янукович до кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Днес – две седмици след началото на делото – ще бъдат изслушани заключителните пледоарии на обвинението и защитата, след което съдбата на Манафорт отива в ръцете на съдебните заседали (журито), които, ако го намерят за виновен, навярно той ще прекара остатъка от живота си зад решетките. Идния месец Манафорт ще посрещне друго дело за пране на пари, като скоро се очаква да бъде и сред обвинените за сътрудничество с Кремъл по време на президентските избори.

Адвокатът на Манафорт Кевин Даунинг прави кръстосан разпит на счетоводителя Синди Лапорта

Но дори от това леко странично дело научихме интересни неща – от факта, че Манафорт е искал да кадрува в новата администрация, като срещу скромната сума от $16 млн. е искал да назначи за секретар на армията (зам.-мининстър на отбраната) банкера Стивън Калк. Обвинението представи и имейли на зетя на президента и съветник на Белия дом Джаред Къшнър, който се е съгласил номинацията да бъде разгледана, но от представените доказателства не става ясно дали е участвал в схемата за подкуп.

Също така разбрахме, че проруският президент на Украйна Виктор Янукович е наел Манафорт за $4 млн. на година да му помага в “управлението на страната”. Тъй като това обвинение бе единствено за финансови престъпления, прокурорите не се впуснаха в подробности как точно Манафорт е “помагал за управлението на Украйна”, за която си служба е изкарал общо $60 млн. за пет години, но на следващото дело през септември може да научим много повече.

Също разбрахме и какво се е случвало с укритите от Манафорт данъци – като класическа схема за праните пари те са отивали в абсурдно скъпи неща от щраусово яке за $15 000 до още по-скъпи дрехи и мебели, чиято цел явно е била парите по легален начин да стигнат до Щатите.

Яке от щраусова кожа за $15 000, закупено от Манафорт от магазина Bijan.

След като обвинението представи за две седмици свидетелите и доказателствата, защитата имаше възможност да представи свои – но отказа. Манафорт също отказа да свидетелства, което е негово право според Петата поправка на Конституцията на САЩ.

Но имаше няколко неща в делото, които не могат да не направят впечатление, като го сравним с българската действителност. 

1) Обвиненията на Манафорт за укриване на данъци бяха повдигнати през февруари 2018 г. Шест месеца по-късно делото приключва. 

Един от прокурорите Узо Асоние представя доказателства пред журито

 

Вярно, съдът в Източния окръг на щата Вирджиния е познат като Rocket docket заради светлинната скорост, с която делата завършват в него. На съдебната палата е изписано “Правосъдие забавено е правосъдие отказано”, а под Темида е изобразен заек. Въпреки това и другото дело на Манафорт, в далеч по-бавния Вашингтон, окръг Колумбия, се очаква да приключи само след месец – или година след като бе повдгинато от прокуратурата. 

2) Съдията не позволява никакви номера.

Съдията T.С. Елис III, назначен от Роналд Рейгън

Още преди да започне делото, Манафорт се опитваше да го забави с познати и у нас тактики – не може да се подготви, няма как да се яви, адвокатите са много далеч от затвора (в който бе поставен, след като се опитваше да влияе на свидетели и да общува с руския агент на ГРУ Константин Килимник).

Защитата също така оспорваше назначението на специалния прокурор дали има право да повдига обвинения, а вчера поиска от съда и да отпаднат част от обвиненията.

Нищо от това не мина.

Но не само защитата не получи своето. Съдията забрани на прокурорите да използват думата “олигарх” по отношение на руски граждани, тъй като тя навява престъпна дейност, а няма как в едно финансово дело да се докаже дали някой е олигарх или бизнесмен.

Също съдията забрани на прокуратурата да задава на свидетелите въпроси извън финансовите престъпления. Така зам.-мениджърът на кампанията на Тръмп – Рик Гейтс, дългогодишно протеже на Манафорт, не можеше да говори за много неща. Стигна се дотам прокуратурата да пуска протести за честите подмятания на съдията по време на разпита на свидетели.

Зам.-мениджърът на кампанията на Тръмп Рик Гейтс, който вече се призна за виновен и си сътрудничи с разследването на Мълър

Но общия извод на правните анализатори е, че по този начин съдията е дал много по-малко основания на защитата да обжалва делото пред апелативна истанция и да иска ново жури да решава съдбата на Манафорт.

Така завършва едно от първите дела – първото, в което обвиняем по руското разследване отказа да се признае за виновен.

 

 

 

SHARE